ABD Büyükelçisi Flake’den Atatürk vurgusu

Yayın tarihi: 17 Haziran 2022 Cuma 7:17 am - Güncelleme: 17 Haziran 2022 Cuma 7:17 am

Amerika’nın bağımsızlığının 246’ncı yıldönümü etkinlikleri çerçevesinde, ABD Büyükelçisi Jeffry Flake’in katılımıyla İzmir’de Ege Serbest Bölge Kurucu ve İşletici A.Ş.’nin (ESBAŞ) ev sahipliğinde bir resepsiyon düzenlendi.

Amerika’nın Sesi Radyosu’nun haberine göre, törende bir konuşma yapan Flake, ‘İzmir, bağımsızlığımızı ve özgürlüğümüzü kutlamak için harikulade bir yer’ dedi. Amerikan Büyükelçisinin konuşmasında sık sık Atatürk’e vurgu yapması dikkat çekti.

Flake’in konuşmasında bu bölümler şöyle:

‘Bugün burada bağımsızlığı kutlamak için bulunuyoruz. Peki bağımsızlık ne kadar önemli? Bu ulusun kurucu babası Mustafa Kemal Atatürk ‘Böyle bir millet esir yaşamaktansa ölsün daha iyidir. O halde ya istiklal ya Ölüm’ demişti. Bizim kurucu babalarımıza da işte bu dinamik ilke rehberlik etmişti.’

Konuşmasında eğitimin önemine de değinen Büyükelçi, Amerika’daki öğrenciler arasında en başta gelen öğrencilerin Türkler olduğunu bildirdi. Büyükelçi Flake , hem Amerika’nın kurucu babalarının hem de Atatürk’ün eğitime verdiği öneme dikkat çekti:

‘Bundan sonra pek mühim zaferlere kavuşacağız. Fakat bu zafer süngü zaferleri değil, ekonomi ve ilim ve kültür zaferleri olacaktır.’ Bu sözleri söyleyen Türkiye’nin kurucu babası benzer şekilde ileri görüşlü bir insandı.’

ABD Bağınsızlık günü dolayısıyla düzenlenen resepsiyona, İzmir’den çok sayıda bürokrat, iş dünyası temsilcileri ve silahlı kuvvetler mensupları katıldı.

ABD’nin yeni Ankara Büyükelçisi Flake, Anıtkabir’de