ABD’nin Büyükelçi adayı Flake’den Erdoğan yönetimine sert sözler

Yayın tarihi: 30 Eylül 2021 Perşembe 10:24 am - Güncelleme: 30 Eylül 2021 Perşembe 10:25 am

ABD Başkanı Joe Biden’ın atadığı ABD’nin yeni Ankara Büyükelçi adayı eski Senatör Jeff Flake, Senato Dış İlişkiler Komitesi’nde onay oturumuna katıldı.

Demokrat Senatör Robert Menendez’in Başkanı olduğu komitede üyelerin sorularını cevaplandıran Flake, Erdoğan Yönetimi’ni eleştirdi. Flake, ‘Türkiye’de demokrasi ve özgürlüklerin geriye gitmesinden
rahatsız olduğunu’ söyledi.

Jeff Flake, Türkiye’nin Rusya’dan sişlah ve S-400 füze sistemi alması durumunda mevcut Caatsa yaptırımlarına yenilerinin ekleneceği tehdidinde bulundu.

Flake Büyükelçiliği onaylanırsa ‘Türkiye’nin NATO yükümlülüklerini yerine getirmesi ve uluslararası insan haklarıyla ilgili taahhütlerine uyması için çalışacağını’ bildirdi.

Komite üyelerinin sorularını cevaplandıran Flake, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tutumunu baskıcı olarak niteleyerek, bu durumun demokrasiye ve bir NATO müttefikine yakışmadığını söyledi.

Flake, ‘ilişkilerdeki zorluklara rağmen Türkiye, NATO’ya bağlı ve sürekli değişim içinde olan bir bölge için hem köprü hem de tampon görevi yapan vazgeçilmez bir müttefiktir’ dedi.

Flake ayrıca ‘özgürlüklerin geri gelmesi ve hukukun üstünlüğünün sağlanması halinde bunun Türkiye’ye dış yatırımı artıracağını’ kaydetti.

Komite Başkanı Senatör Menendez de, Türkiye S-400 Rus füze sistemine sahip oldukça ABD’nin silah satışına karşı çıkacağını bildirdi.

Senatör James Risch, Türkiye’nin yeniden müttefikliğe geri dönmesini arzu ettiğini ancak ‘Erdoğan orada olduğu sürece zor’ olduğunu savundu.

Senato Dış İlişkiler Komitesi Flake’in adaylığını onaylarsa Büyükelçi David Satterfield’den Ankara Büyükelçiliğini devralacak. Senato’nun önümüzdeki günlerde onaylaması bekleniyor.