Biden’dan Türkiye’nin Suriye’deki askeri varlığına sert eleştiri

Yayın tarihi: 8 Ekim 2021 Cuma 8:41 am - Güncelleme: 8 Ekim 2021 Cuma 5:32 pm

ABD Başkanı Joseph Biden, ‘Türkiye’nin Suriye’deki varlığının bölgede barış, güvenlik ve istikrarı tehdit ettiğini’ söyledi.

Biden, Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ve aynı zamanda Senato Başkanı olan Başkan yardımcısı Kamala Harris’a ‘Suriye’deki Ulusal Acil Durumla’ ilgili yasayı bir yıl daha uzattığını bildiren bir mektup gönderdi.

Biden Pelosi ve Harris’e gönderdiği iki paragraflık mektupta, yasanın uzatılması için Türkiye’nin Suriye’deki askeri varlığını gerekçe olarak gösterdi.

Mektupta, ’Türk Hükümeti’nin Suriye’nin kuzeydoğusuna askeri harekat düzenleme eylemlerinin IŞİD’i yenme kampanyasını baltaladığını’ öne süren Biden, ‘sivillleri tehlikeye attığını ve daha fazla tehdit ettiğini’ yazdı.

Başkan Biden şöyle dedi:

‘Özellikle de Türkiye Hükümeti’nin Suriye’nin kuzeydoğusuna askeri harekat düzenleme yönündeki eylemleri, IŞİD’i yenilgiye uğratma çabasına zarar veriyor, sivilleri tehlikeye atıyor; bölgede barış, güvenlik ve istikrarı zedeleme tehdidi barındırıyor ve ABD’nin ulusal güvenliği ve dış politikasına karşı alışılmadık ve olağanüstü bir tehdit oluşturmayı sürdürüyor.’

ABD Başkanı bu nedenle ‘Suriye’deki durumla ilgili olarak 13894 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile ilan edilen ulusal olağanüstü halin devam ettirilmesi gerektiğine karar verdiğini bildirdi. Biden , bu durumun 14 Ekim 2021’den sonra da devam etmesine karar verdiğini kaydetti.

Kararname eski Başkan Trump tarafından ekim 2019 yılında imzalanmıştı.

 

Trump’tan geri dönmek için yeni adım!