ABD ara seçimleri! Demokratlar ve Cumhuriyetçiler baş başa gidiyor

Yayın tarihi: 9 Kasım 2022 Çarşamba 9:48 am - Güncelleme: 10 Kasım 2022 Perşembe 1:04 am

ABD ara seçimlerinde Kongrenin iki kanadı olan Temsilciler Meclisi ve Senatoda çoğunluğun hangi partide olacağı henüz netleşmedi. Açıklanan sonuçlara göre, Cumhuriyetçilerin elinde 48, Demokratların elinde 48 sandalye bulunurken Visconsin, Geoergia, Nevada, Arizona eyaletlerinde ise sonuçlar henüz netleşmedi.

ABD’de dün düzenlenen ara seçimlerde Kongrenin iki kanadı olan Temsilciler Meclisi ve Senatoda çoğunluğun hangi partide olacağı henüz netleşmedi. Ülkede dün düzenlenen seçimlerde halk, 435 sandalyeli Temsilciler Meclisinin tamamı ile 100 sandalyeli Senatodaki 35 koltuk için sandık başına gitti. Senatodaki 6 yıllık süresini tamamlamayan 29 Cumhuriyetçi ile 36 Demokrat, seçimlere girmedi.

Associated Press’in açıkladığı resmi olmayan sonuçlara göre Senatoda Cumhuriyetçiler 19 sandalye kazanırken Demokratlar 12 sandalyenin sahibi oldu. Demokratlar, Dr. Mehmet Öz’ün yarışı kaybettiği Pensilvanya’da Cumhuriyetçilerin elinden bir sandalyeyi aldı.

Açıklanan sonuçlara göre, Cumhuriyetçilerin elinde 48, Demokratların elinde 48 sandalye bulunurken Visconsin, Geoergia, Nevada, Arizona eyaletlerinde ise sonuçlar henüz netleşmedi.

Mevcut düzende Senatoda 50 Cumhuriyetçi ve 50 Demokrat senatör bulunuyor. 51 senatör sayısına ulaşan taraf, Kongrenin bu kanadında çoğunluğun da sahibi olacak. Denge yine 50’ye 50’de kalırsa Demokrat Başkan Yardımcısı Kamala Harris, aynı zamanda Senato Başkanı olduğu için eşitliği bozacak ve Senatonun kontrolü Demokratlarda kalacak.

MEHMET ÖZ KAYBETTİ

ABD ara seçimlerinde Pensilvanya eyaletinde Cumhuriyetçi Parti’nin Senato adayı Mehmet Öz, kesin olmayan sonuçlara göre yüzde 1,3’lük farkla Demokrat Parti adayı John Fetterman’a karşı kaybetti. Dr. Mehmet Öz’ün Demokrat rakibi John Fetterman zaferini ilan etti.

ABD ara seçimlerinde Mehmet Öz yarışı kaybetti

TRUMP’IN DESTEKLEDİĞİ İKİ İSİM KAZANDI

Cumhuriyetçi Senato adayı J.D. Vance, Demokrat ABD Temsilciler Meclisi Üyesi Tim Ryan’ı yenerek, Ohio’nun Senato koltuğunu kazandı. ski Başkan Donald Trump Vance’i desteklemiş ve teknoloji milyarderi Peter Thiel kampanyasına büyük bağışta bulunmuştu.

Florida’da da Trump’ın desteklediği Cumhuriyetçi Senatör Marco Rubio, Demokrat Temsilci Val Demings’i yenerek bir dönem daha Senato’da kalmayı başardı.

TEKSAS’TA ZAFER YİNE CUMHURİYETÇİLERİN

Cumhuriyetçi Teksas Valisi Greg Abbott, Demokrat rakibi eski ABD Kongre üyesi Beto O’Rourke’u yenerek, üçüncü dönemde de görevde kaldı.

GEORGİA VALİSİ ZAFER KONUŞMASINI YAPTI

ABD’de, Senatonun bir kısmının ve Temsilciler Meclisinin tamamının yenileneceği ara seçimler için vatandaşlar sandık başına gitti. Oy sayımı sonrası yeniden seçilen Georgia eyaleti Valisi Brian Kemp, Atlanta kentinde zafer konuşması yaptı.

25 YAŞINDA TEMSİLCİLER MECLİSİ ÜYESİ SEÇİLDİ

Florida’daki Temsilciler Meclisi yarışlarında Cumhuriyetçiler’in elde ettiği kazanımların arasında 25 yaşındaki Demokrat Maxwell Alejandro Frost, Z kuşağının Kongre’de sandalye kazanan ilk üyesi oldu.

Frost zaferini Twitter’da, “BİZ KAZANDIK!!!! Bu gece tarih yazıldı. Floridalılar için, Z kuşağı için ve daha iyi bir geleceği hak ettiğimize inanan herkes için tarih yazdık. ABD Kongresi’nde evimi temsil etme fırsatı bulduğum için minnettarım” mesajıyla paylaştı.

DEMOKRATLAR İKİ EYALETİ GERİ ALDI

ABD ara seçimlerinde 36 eyaletin valileri yenilenirken, resmi olmayan kesin sonuçlara göre Demokrat adaylar, Maryland ve Massachusetts eyaletlerini Cumhuriyetçilerden devraldı.
Kritik seçimlerdeki valilik yarışında mevcut durumda Cumhuriyetçi valilerin görev yaptığı Maryland ve Massachusetts eyaletlerindeki yarışta Demokrat adaylar üstünlük sağlayarak iki eyaletin rengini kırmızıdan maviye dönüştürdü.

Maryland’de Demokrat Partiden seçime giren Westley Watende Omari Moore, Cumhuriyetçi rakibine üstünlük sağlayarak hem eyalet tarihindeki ilk siyahi vali olma özelliğini elde etti hem de valilik yönetiminin Cumhuriyetçilerden Demokratlara geçmesini sağladı.

Massachusetts’te ise Demokratların adayı Maura Healey, Cumhuriyetçi rakibini yenerken, eyalette seçim kazanan ilk kadın vali olarak tarihe geçti.

3 EYALET YENİDEN DEMOKRATLARIN

Öte yandan Demokrat seçmenler valilik seçimlerinde, Pensilvanya, New York ve Illinois eyaletlerindeki üstünlüklerini koruyarak pozisyonlarını güçlendirdi.

İstifa eden eski New York Valisi Andrew Cuomo’nun görevini devam ettiren Kathy Hochul, bu kez bizzat seçimi kazanarak New York’a vali olan ilk kadın oldu.

Hochul, oyların yüzde 94’ünün sayıldığı New York’ta, Trump’ın desteğini alan Cumhuriyetçi aday Lee Zeldin’in aldığı yüzde 47,3’e karşı yüzde 52,7 ile valiliği kazandı.

Ara seçimlerde gözlerin üzerinde olduğu Pensilvanya’da Demokrat aday Josh Shapiro yüzde 55,3 oyla yarışı kazanırken, Illinois eyaletinin Demokrat Valisi Jay Robert Pritzker de Cumhuriyetçi Darren Bailey’e karşı yüzde 54,5 oy alarak görevini bir dönem daha sürdürmeye hak kazandı.

GÖÇMEN KARŞITI CUMHURİYETÇİLER YİNE KAZANDI

ABD’de göçmen karşıtlığıyla bilinen Florida Valisi Ron DeSantes ve Texas Valisi Greg Abbot, Demokrat rakiplerini kolayca geçerek tekrar seçilirken, ABD medyası pozisyonunu güçlendiren Florida Valisi DeSantes’in 2024 başkanlık seçimlerinde eski Başkan Donald Trump’a rakip olabileceği konusunu tekrar gündeme getirdi.

Georgia’da Brian Kemp, Güney Dakota’da Kristi Noem, Alabama’da Kay Ivey, Wyoming’te Mark Gordon, Tennesse’de Bill Lee ve Güney Carolina’da Henry McMaster, Demokrat rakiplerini eleyerek Cumhuriyetçi Parti adına sürdürdükleri valilik görevlerini yeni dönemde de devam etme hakkını kazandı.

TRUMP’IN BASIN SÖZCÜSÜ İLK KADIN VALİ OLDU

Arkansas eyaletindeki yarışta, Trump döneminde Beyaz Saray Basın Sözcüsü olarak çalışan 40 yaşındaki Sarah Huckabee, Arkansas’ın ilk kadın valisi oldu.

Valilik seçimlerinde oyların yüzde 63,2’sini alan Huckabee, sadece yüzde 35 oy toplayabilen Demokrat rakibi Chris Jones’u geçti.

Sonuçların kesinleştiği Nebraska eyaletinde de Cumhuriyetçi aday Jim Pillen, Demokrat rakibini geride bırakarak yeni vali seçildi.

NEW YORK’UN İLK KADIN VALİSİ

ABD ara seçimlerinin tamamlanmasının ardından zafer kazanan Kathy Hochul (fotoğrafta), seçim zaferini New York şehrinde kutladı. İstifa eden eski New York Valisi Andrew Cuomo’nun görevini devam ettiren Hochul bu kez bizzat seçimi kazanarak New York’a vali olan ilk kadın oldu. Hochul, oyların yüzde 94’ünün sayıldığı New York’ta, Trump’ın desteğini alan Cumhuriyetçi aday Lee Zeldin’in aldığı yüzde 47,3’e karşı yüzde 52,7 ile valiliği kazandı.

KRİTİK EYALET’TE SEÇİM 2. TURA KALDI

ABD ara seçimlerinde Senato’daki çoğunluğu belirleyecek kritik eyaletlerden Georgia’da seçimler 6 Aralık’taki 2. tura kaldı.

BİDEN’DAN ADAYLIK AÇIKLAMASI

ABD’de ara seçimler devam ederken Başkan Joe Biden, 2024 başkanlık seçimleri için adaylık niyetinde olduğunu ve bu yıl sonuna kadar kesin bir karara varabileceğini söyledi.