ABD 46. başkanını seçiyor

Yayın tarihi: 4 Kasım 2020 Çarşamba 1:20 am - Güncelleme: 4 Kasım 2020 Çarşamba 3:45 am

Son yılların en merak edilen seçimlerinden biri olan Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump ile Demokratların adayı Joe Biden’ın yarıştığı ABD 59. Başkanlık Seçimleri başladı.

Amerika’da halk Amerika Birleşik Devletleri’nin 46. başkanını seçmek oy kullanıyor. Başkanın yanı sıra halk, Kongre’nin iki tarafı olan 435 sandalyeli Temsilciler Meclisi’nin tamamı ile 100 üyeli Senato’daki 35 sandalyeyi alanları da oylarıyla belirleyecek.

Üç farklı saat dilimi olan ülkede, oy verme işlemlerinin başlaması ve bitişi eyaletlere göre değişecek. Doğu yakasındaki saat dilimi esas alındığında oy verme işlemi, New York ve Virginia’da saat 06.00’da (TSİ 14.00), en kritik eyaletler olan Florida ve Pennsylvania ile başkent Washington DC’de saat 07.00’de (TSİ 15.00) başladı.  Sandıklar, Virginia ve Florida’da 19.00’da (TSİ Çarşamba 03.00), Washington DC ve Pennsylvania’da 20.00’da (TSİ Çarşamba 04.00), New York’ta ise 21.00’de (TSİ 05.00) kapanacak.

Ülkede 100 milyona yakın kişi 59’uncu başkanlık seçimleri için erken oyunu kullandı.

IVANKA TRUMP: SİZE İHTİYACIMIZ VAR

Sosyal medya hesabı üzerinden seçmenlere seslenen Donald Trump’ın kızı Ivanka Trump, “Oy verme sırasından ayrılmayın. Size ihtiyacımız var” dedi.

TRUMP KARŞITLARI BEYAZ SARAY ÖNÜNDE

The SUN Muhabiri Megan Palin, Twitter hesabı üzerinden yaptığı paylaşımla Trump karşıtı göstericilerin Beyaz Saray yakınlarında Lafayette Meydanı’nda toplandığını duyurdu.

FLORİDA’DA ÇIKIŞ ANKETİNE GÖRE TRUMP ÖNDE

Edinilen ilk bilgilere göre, Florida’da sandık çıkış anketleri, mevcut başkan Donald Trump’ın küçük bir farkla önde olduğunu gösteriyor.

İLK SANDIKLAR KAPANDI

İlk sandıklar Indiana ve Kentucky eyaletlerinin bazı bölgelerinde T.S.İ 02.00’de kapandı. İki eyalette de bazı bölgelerde oy verme işlemi hangi saat diliminde yer aldıklarına bağlı olarak bir saat daha mümkün olacak.

TRUMP’TAN İLK AÇIKLAMA

İlk sandıkların kapanmasının ardından Twitter paylaşımı yapan mevcut başkan Donald Trump, “Ülkenin her yerinde gerçekten iyi görünüyoruz. Teşekkür ederim.” dedi.

İLK SONUÇLAR GELDİ

İlk sonuçlara göre Kentucky’de Trump, oyların yüzde 70’ini alırken, Biden yüzde 28,3’te kaldı.

Indiana’da da ABD Başkanı’nın büyük üstünlüğü görülürken, Trump oyların yüzde 76,8’ini aldı. Biden’ın oy oranı ise yüzde 22,3’te kaldı.

Her iki eyalette de sandıkların neredeyse yüzde 1’i açıldı.

6 EYALETTE DAHA OY VERME İŞLEMLERİ TAMAMLANDI

T.S.İ. 03.00 itibarıyla ABD’nin 6 eyaletinde daha sandıklar kapandı. Virginia, Güney Carolina, Vermont, New Hampshire, Florida ve Georgia’da oy sayımına geçildi. Özellikle Florida ve Georgia’da seçimlerin çekişmeli geçmesi bekleniyor.

ABD MEDYASINDAN İLK TAHMİNLER GELDİ

Amerikan medyası, kapanan sandıklarda şu ana dek sayılan oylara dayanarak şu öngörülerde bulundu: 8 delegesi olan Kentucky eyaletini Trump’ın, 3 delegesi olan Vermont eyaletini Biden’ın, 13 delegesi olan Virginia’yı Biden’ın, 11 delegesi olan Indiana’yı Trump’ın kazanması bekleniyor.

AP: KENTUCKY EYALETİNİ TRUMP, VERMONT’U BIDEN KAZANDI

ABD merkezli Associated Press, Kentucky eyaletini Trump’ın, Vermont eyaletini ise Biden’ın kazandığını duyurdu.

3 EYALETTE DAHA SANDIKLAR KAPANDI

Ohio, Kuzey Carolina ve Batı Virginia’da oy verme işlemleri tamamlandı. Ohio ve Kuzey Carolina’da seçim yarışının çekişmeli geçmesi beklenirken, ABD medyasında Batı Virginia’da sandıkların kapanmasıyla Trump’ın zaferi ilan edildi.