AB ve İngiltere anlaştı, Brexit 31 Ekim’e ertelendi

Yayın tarihi: 12 Nisan 2019 Cuma 1:14 pm - Güncelleme: 12 Nisan 2019 Cuma 1:14 pm

Euronews’in haberine göre, Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk, “AB üyesi 27 ülke ve İngiltere, Brexit’i 31 Ekim’e kadar esnek erteleme konusunda anlaştı” açıklamasında bulundu. Brüksel’de düzenlenen Brexit zirvesi devam ederken dün gece yarısı AB konseyi başkanı Twitter’dan açıklama yaptı. Tusk,  İngiltere’ye en iyi çözümü bulması için ilave 6 ay süre tanıdıklarını açıkladı.

İngiltere Başbakanı Theresa May ise, erteleme kararının ardından yaptığı açıklamada, AB ile geçen yıl varmış oldukları ayrılık anlaşmasının bir an önce İngiltere parlamentosundan onay almasının ve mümkün olan en kısa sürede AB’den ayrılmanın yollarını arayacaklarını söyledi.

‘İngiltere ne zaman isterse Brexit’i iptal edebilir’

Brexit Zirvesi’nin sonuç bildirgesinde, “Eğer ayrılık anlaşması taraflarca 31 Ekim tarihten önce onaylanırsa, Brexit bir sonraki ayın ilk gününde gerçekleşir” ifadelerine yer verildi.

Ertelemenin AB kurumlarının düzenli işleyişine zarar vermemesi gerektiğine dikkati çekilen bildirgede, “İngiltere, 23-26 Mayıs tarihlerinde hala AB üyesi olmaya devam ederse ve 22 Mayıs’a kadar ayrılık anlaşmasını onaylamazsa, AB hukuku uyarınca Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerine katılmak zorunda kalır. Eğer İngiltere bu zorunluluğu yerine getirmezse, Brexit 1 Haziran 2019 tarihinde gerçekleşir” uyarısı yapıldı

Erteleme süresince İngiltere’nin AB üyesi olmaya devam edeceğinin altı çizilirken, İngiltere’nin ne zaman isterse Brexit’i iptal etme hakkının bulunduğu belirtildi.