AB ülkelerinde bir ilk! Esrar yasallaştı

Yayın tarihi: 15 Aralık 2021 Çarşamba 10:10 am - Güncelleme: 15 Aralık 2021 Çarşamba 10:10 am

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden biri olan Malta, esrarın yetiştirilmesi ve kullanılmasını yasallaştıran ilk AB ülkesi oldu. Bu yasayla birlikte Malta’da bir kişi üzerinde en fazla 7 gram esrar taşıyabilecek, belirtilen yasalara uymayan kişilere ise para yaptırımı uygulanacak.

Malta, esrarın kişisel amaçlarla yetiştirilmesi ve kullanılmasını yasallaştıran ilk Avrupa Birliği  ülkesi oldu. Malta Parlamentosu’nda Salı akşamı oylanan yasa, 27’ye karşı 36 oyla kabul edildi.

Yetişkinlerin evlerinde en fazla dört bitki yetiştirmesi, üzerlerinde de en fazla yedi gram esrar taşımasına izin verilecek.

KAMUSAL ALANDA VE ÇOCUKLARIN ÖNÜNDE İÇMEK YASAK

Esrarın kamusal alanda veya çocukların önünde içilmesi yasa dışı olacak. Yasa uyarınca 7-28 gram arası esrar taşıyanlara 100 Euro’ya, kamusal alanda içenlere 235 Euro’ya, çocukların önünde içenlere ise 500 Euro’ya kadar ceza verilebilecek.

Bitki tohumlarının dağıtılması ve esrar satışı için de yeni kurumlar kurulacak.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLERİN ESRARA TUTUMU NASIL?

Geçen yıl Birleşmiş Milletler (BM) de esrara yönelik tutumunu değiştirerek, bunun tedavi amaçlı kullanımlarının incelenmesi gerektiğini belirtmişti. BM Uyuşturucu Maddeler Komisyonu da Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) tavsiyesi üzerine 2020 tarihli kararıyla kenevir ve türevlerinin en tehlikeli uyuşturucular kategorisinden çıkartılmasına karar verdi.

6 valizde 65 kilo esrarla yakalandılar; öyle bir şey söylediler ki serbest bırakıldılar!