AB, Ukrayna’nın “hızlandırılmış” başvurusunu kabul etmedi

Yayın tarihi: 11 Mart 2022 Cuma 9:54 am - Güncelleme: 9 Nisan 2022 Cumartesi 1:48 am

Avrupa Birliği (AB), Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski’nin Rusya savaşından sonra “acil olarak hızlandırılmış bir prosedür ile AB’ye katılma” isteğine onay vermedi. Hollanda Başbakanı Rutte, AB mekanizmasında “hızlı bir prosedür” olmadığını söyledi.

Avrupa Birliği‘ne üye hükümet ve devlet başkanları, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski’nin, Rusya’nın askeri operasyonundan sonra “acil olarak hızlandırılmış bir prosedür ile AB’ye katılma” talebine onay vermedi. AB mevzuatında “hızlandırılmış adaylık” diye bir sürecin olmadığını belirten liderler, “adaylık yerine yakın ilişki” kurulmasını istedi.

VOA Türkçe’nin haberine göre;AB’ye üye 27 ülkenin hükümet ve devlet başkanları, Ukrayna krizini konuşmak üzere 2 günlük zirve için Fransa’nın başkenti Paris yakınlarındaki tarihi Versailles Sarayı’nda toplandı. AB Dönem Başkanı Fransa’nın ev sahipliğinde yapılan zirvenin ilk oturumunda liderler, Avrupa’da jeopolitik, enerji, ekonomi ve diplomasi alanında tüm dengeleri değiştiren Rus saldırısına nasıl ortak bir yanıt vermeleri gerektiğini tartıştı.

Zirvenin ilk oturumunda, Ukrayna ile Gürcistan ve Moldova’nın Rusya korkusuyla AB’ye “hızlı adaylık” için başvurusu ele alındı. Yaklaşık 3 saat süren ilk oturumun ardından liderler, Versailles Sarayı’nın ünlü “Aynalı Galerisi’nde” düzenlenen akşam yemeğinde de tartışmaya devam etti.

Zirve öncesi konuklarını Versailles Sarayı’nın girişinde karşılayan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, “Ukrayna krizinin diplomatik yoldan çözümü konusunda endişeli ve karamsarım. Avrupa pandemi karşısında değişti, savaş darbesinin altında daha fazla ve hızlı değişecek” dedi. Macron, Versailles’da düzenlenen zirvenin, Avrupa mimarisini tamamen yeniden tanımlayacak, özellikle enerji ve savunma alanında “tarihi kararlar” alınacak bir zirve olacağını söyledi.

Ukrayna’nın AB’ye “hızlı üyelik” başvurusu hakkında da Macron, “Savaşta olan bir ülkeyle şimdi bir katılım prosedürü başlatabilir miyiz? Sanmıyorum. Ancak kapıyı kapatıp ‘asla’ da dememeliyiz? Bu haksızlık olur” diye konuştu.

AB’DE”HIZLI BİR PROSEDÜR” YOK

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, AB üyeliğiyle ilgili olarak birliğin mekanizmasında “hızlı bir prosedür olmadığını” hatırlatarak, “Ukrayna’nın AB’ye katılımı, eğer olacaksa, uzun vadeli bir konudur. Üyelik başvurusu ihtimalinden bağımsız olarak, Ukrayna’ya destek verdiğimizi ve yoğun bir şekilde birlikte çalışmak istediğimizi teyit edeceğiz” dedi.

Lüksemburg Başbakanı Xavier Bettel, “Ukraynalılar’a her şeyin bir gecede olabileceği izlenimini veremeyiz” diye uyardı. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de şu ifadeleri kullandı:

“Ukrayna’yı Avrupalı ailemizin bir üyesi olarak tartışacağız. Ortak bir kaderi paylaştığımız özgür ve demokratik bir Ukrayna istiyoruz”

 

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kosova Cumhurbaşkanı Osmani ile görüşmesinin ardından ortak basın toplantısı düzenlemişti. Erdoğan, Ukrayna’nın AB’ye üyeliğini değerlendirerek, “Ukrayna ile ilgili gösterdiğiniz hassasiyeti Türkiye için de gösterin. Yoksa birileri saldırdığı zaman mı Türkiye’yi gündeme alacaksınız?” demişti.

Avrupa Birliği hayalini kim uydurdu? (Merdan Yanardağ anlatıyor)