AB, Polonya ve Macaristan’ın LGBTİ+ karşı düzenlemeleri için düğmeye bastı

Yayın tarihi: 15 Temmuz 2021 Perşembe 6:27 pm - Güncelleme: 15 Temmuz 2021 Perşembe 6:27 pm

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, LGBTİ+ karşıtı yasal düzenlemeler yaparak AB antlaşmalarını ihlal ettiği gerekçesiyle Macaristan ve Polonya hakkında yasal süreç başlattı.

AB Komisyonu, Polonya ve Macaristan’daki tartışmalı LGBTİ+ karşıtı düzenlemelere karşı düğmeye basatı. Polonya ve Macaristan’ın söz konusu düzenlemeleri yaparak AB antlaşmalarını ihlal ettiğini ileri süren Komisyon, sürecin başlatıldığını her iki ülkenin hükümetlerini Perşembe günü gönderdiği mektupla bilgilendirdi.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de “Avrupa, toplumun bir parçasının, kişilerin sevdiği biri yüzünden, yaşı yüzünden, siyasi görüşü yüzünden ya da dini inancı nedeniyle damgalanmasına aslı izin vermeyecektir” açıklamasını yaptı.

LGBTİ+’LARIN KİTAP YA DA FİLME KONU EDİLMESİ YASAKLANMIŞTI

Polonya’nın bazı bölgelerinde LGBTİ+ bireylerin giremeyeceği alanlar oluşturulması ve Macaristan’da da eşcinsellikle ilgili içeriklere yasak getirilmesi AB’de rahatsızlık yaratan konular arasındaydı.

Macaristan’da geçen haftalarda yürürlüğe giren yasaya göre ise, LGBTİ+ bireyleri destekleyen organizasyonlar, eğitim ve reklam faaliyeti yapamıyor. Ayrıca ülkede LGBTİ+ bireylerin kitap ya da filme konu edilmesi de yasaklandı.

AB Komisyonu Başkanı Von der Leyen düzenlemeyi “utanç” olarak nitelendirirken Macaristan Başbakanı Viktor Orban ise yasanın iptal edilmesi taleplerini geri çevirmiş ve AB’yi ülkesine karşı “benzeri görülmemiş” bir kampanya yürütmekle suçlamıştı.

Komisyon, ülkenin bazı bölgelerinde “LGBTİ+’dan arındırılmış alanlar” adıyla yasaklı bölgelerin oluşturulması konusunda da Polonya’dan “anlaşılabilir” bir yanıt gelmediğini açıklamıştı.

İKİ AY SÜRELERİ VAR

Polonya ve Macaristan’ın AB Komisyonu’nun şikayetine yanıt vermek için iki ay süresi var. Aksi halde Komisyon, bu iki ülke hakkında Adalet Divanı’nda dava açabilecek.

 

LGBTİ+ karşıtlarının yaraladığı kameraman yaşamını yitirdi