AB, LGBTİ+ bireyler için özgürlük alanı oldu

Yayın tarihi: 12 Mart 2021 Cuma 10:59 am - Güncelleme: 12 Mart 2021 Cuma 10:59 am

Polonya’da yüze yakın beldenin bölgelerini ‘LGBT’siz alan’ ilan etmesinin ardından Avrupa Parlamentosu da Avrupa Birliği’ni LGBTİ+ bireyler için özgürlük alanı olarak ilan etti.

Polonya’da yüze yakın beldenin bölgelerini ‘LGBT’siz alan’ ilan etmesine Avrupa Parlamentosu’ndan (AP) yanıt geldi. AP 141’e karşı 492 oy ile Avrupa Birliği’ni LGBTİ+ bireyler için ‘özgürlük alanı’ olarak ilan etti.

DW Türkçe’de yer alan habere göre AP kararında AB’nin icra organı olan Komisyon, “cinsel azınlıkların temel haklarını güvenceye almak için elindeki tüm araçları kullanmaya” çağrıldı. Bu araçlara örnek olarak ihlal davası açılması, AB mali kaynaklarının dondurulması ve AB Sözleşmesi’nin 7’nci maddesi uyarınca cezai süreç başlatılması gibi önlemler sıralandı.

NE OLMUŞTU?

Polonya’da olonya’da yüze yakın belde aldıkları kararlarla bölgelerini “LGBT’siz bölge” ilan etmişti. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen AP’deki oylama çarşamba günü Twitter’dan yaptığı paylaşımda “Kendin olmak ideoloji değildir. Kimliğindir. Onu kimse senden alamaz” diyerek “AB evindir. AB, LGBTİK özgür bölgesidir” mesajını vermişti.

Öte yandan Polonya’da iktidardaki milliyetçi-muhafazakar Hukuk ve Adalet Partisi (PiS) de AB’ye yönelik “Polonya’nın gelenek ve değerlerine aykırı LGBT ideolojisini beslemek” suçlamasında bulunmuştu.