AB Konseyi Başkanı’ndan sert tepki: Bizim beklediğimiz şey sözde ateşkes değildi

Yayın tarihi: 18 Ekim 2019 Cuma 4:25 pm - Güncelleme: 18 Ekim 2019 Cuma 5:47 pm

AB liderler zirvesinde konuşan AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında varılan anlaşmayı eleştirdi.

Brüksel’deki zirvede Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker’le basın toplantısı düzenleyen AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, Pence-Erdoğan anlaşmasını eleştirirken, “Bizim beklediğimiz şey, Kuzey Suriye’deki sözde ateşkes değildi” dedi.

‘KÜRTLERDEN TESLİM OLMALARI TALEP EDİLİYOR’

“Gerçekte bu bir ateşkes değildir, Kürtlerden kapitülasyon (teslim olmalarının) talep edilmesidir” çıkışını yapan Tusk, Türkiye’nin harekatı derhal bitirmesine yönelik AB’nin çağrısını tekrarladı:

‘TÜRKİYE HAREKATI SONA ERDİRİP GÜÇLERİNİ ÇEKMELİ’

“Türkiye’ye askeri eylemini derhal kalıcı şekilde sona erdirme, güçlerini geri çekme ve uluslararası insani yasalara saygı gösterme çağrısını tekrarlamak zorundayız.”

Macron: IŞİD tekrar ‘canlanırsa’ bunun sorumlusu Türkiye’dir

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Türkiye’nin Suriye’ye düzenlediği harekatı ‘akılsızlık’ olarak nitelendirdi.

“IŞİD tekrar ‘canlanırsa’ bunun sorumlusu Türkiye’dir” diyen Macron, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile gelecek haftalarda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmeye karar verdiklerini açıkladı.

Macron, Orta Doğu’nun Avrupa için stratejik önemini vurgulayarak “Avrupa, Ortadoğu’da ‘küçük hissedar’ olmaya devam edemez” ifadelerini kullandı.