Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF), 19 Ekim‘de Seçimli Olağan Genel Kurul'a gidecek. Kuzey Ren Vestfalya eyaletine bağlı Neuss şehrinde yapılacak Genel Kurul’a, dernek yöneticileri ile delegeler katılım sağlayacak.
Basına kapalı olarak yapılacak Genel Kurul’da mevcut Başkan Hüseyin Mat’a karşı AABF Denetleme Kurulu Başkanı Avukat Seydi Koparan da kendi listesiyle aday olacak.
Avrupa'da 14 ülkede 253 kültür merkezi ve cemevine sahip Alevi toplumunun, Almanya'da ise 160‘ın üzerinde kültürmerkezi ve cemevi bulunuyor.
AABF, Almanya'da yaşayan ve çoğunluğu Anadolu'dan gelen Alevilerin tek temsilci kuruluşu olarak biliniyor. AABF, Federal Almanya Cumhuriyeti'nde yaşayan göçmenler tarafından kurulan en büyük örgütlerden biri olduğu bilinirken, yaklaşık 800 bin Alevinin yaşadığı Almanya'daki en büyük inanç kurumu olarak anılıyor.
Alevilik Almanya'da resmi inanç olarak kabul ediliyor
Türkiye‘de Cemevleri ibadet merkezi olarak görülmüyor ancak Alevi toplumunun Almanya'da tıpkı Hristiyan ve Musevi cemaati gibi beş eyalet yönetimiyle devlet sözleşmesi bulunuyor.
160 cemevi ve 40 bin üyesiyle Alevilerin en büyük çatı örgütü olan Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu, 2012’de Hamburg, 2013’de Aşağı Saksonya, 2014’te Bremen, 2019 da Rheinland-Pfalz, 2020 de ise göçmenlerin en yoğun yaşadığı Kuzey Ren Vestfalya (NRW) eyaletleriyle ‘Hak Eşitliği’ anlaşmaları imzalamıştı.
Diğer eyaletlere kıyasla NRW eyaleti Alevilik inancını anayasal güvence altına alarak bir adım daha ileriye gidiyor ve "Hıristiyan kiliselerinin ve Musevilerin anayasal olarak hangi hak ve yetkileri varsa, Aleviler de aynı haklara sahip olacak" diyor.
35. kuruluş yılını kutlayan AABF‘ nin yöneticileri günümüzde Almanya‘da siyaset dünyasında, devlet tarafından üst düzeyde kabul görmekte, büyük uyum zirvelerine katılmakta ve önemli resmi resepsiyonlara davet edilmektedir.
Bu nedenle de artık Alman devlet okullarında Alevilik dersleri verilmektedir. Keza bir çok üniversitede Alevilik kürsüleri kurulmuş bulunuyor.