Direniş artarak büyüdü! Özak Tekstil’de üretim tamamen durdu!

Yayın tarihi: 6 Aralık 2023 Çarşamba 10:23 am - Güncelleme: 6 Aralık 2023 Çarşamba 2:21 pm

Şanlıurfa’da 10 gündür haklarını almak için direnen Özak Tekstil işçilerine jandarma  saldırdı. Aralarında BİRTEK-SEN yöneticilerinin de olduğu 22 kişi gözaltına alınırken ilerleyen saatlerde işçiler serbest bırakıldı. BİRTEK-SEN, fabrikada üretimin tamamen durduğunu duyurdu.

Şanlıurfa’da insanca koşullarda çalışmak için fabrika önündeki direnişlerini 10 gündür sürdüren Özak Tekstil işçilerine jandarma bu sabah bir kez daha müdahale etti. Fabrika önünde direnişlerinin 10’uncu gününde olan işçiler, 08.00-16.00 vardiyası için içeri işçi alınmasını engellemeye çalışırken jandarma coplarla işçileri ve BİRTEK-SEN yöneticilerini biber gazı kullanarak darbetti.

GÖZALTINA ALINANLAR SERBEST BIRAKILDI

Evrensel’de yer alan habere göre, BİRTEK-SEN yöneticileri Mehmet Türkmen, Deniz Kar, Mazlum Ayçiçek ve 19 işçi gözaltına alınırken yaralanan işçilere ambulansta ilk müdahale yapıldı. Jandarmanın direnişteki işçilere zor kullanmasının ardından sabah vardiyası için fabrikaya giren işçiler de direnişe destek vermek üzere dışarı çıktı ve grev halayına dahil oldu. Gözaltına alınan BİRTEK-SEN yöneticileri ve işçiler ilerleyen saatlerde serbest bırakıldı.

FABRİKADA ÜRETİM DURDU

BİRTEK-SEN,  yöneticileri ve işçilerin gözaltına alınmasının ardından fabrikanın önündeki direnişin yeni katılımcılarla devam ettiğini bildirirken fabrikada üretimin durduğu duyuruldu.

SENDİKA DEĞİŞİMİ DİRENİŞ GETİRDİ

Urfa Organize Sanayi Bölgesinde yaklaşık 700 işçinin çalıştığı Özak Tekstil’de 450 işçi altı yıldır yetkili sendika olan Hak-İş’e bağlı Öz İplik-İş’ten istifa ederek Birleşik Tekstil ve Deri İşçileri Sendikası’na (BİRTEK-SEN) üye oldu. Bu durum hem yetkili sendikayı hem işvereni rahatsız etti ve 27 Kasım’da BİRTEK-SEN üyesi bir kadın işçi işten atıldı. İşyerinde sendika değişimi sonrası işçilere yönelik baskı arttı, kadın işçinin işten atılması ise bardağı taşıran son damla oldu. İşçiler 27 Kasım Pazartesi günü üretimi durdurarak direnişe başladı.

Kaynak: TELE1