AB’de ‘dijital euro’ dönemi 

Yayın tarihi: 28 Haziran 2023 Çarşamba 4:11 pm - Güncelleme: 28 Haziran 2023 Çarşamba 4:11 pm

AB Komisyonu, dijital euro için hazırladığı düzenleme teklifini açıkladı. Teklife göre, dijital euro, nakit euronun dijital uyarlaması olarak kullanılacak.

Avrupa Birliği (AB), dijital euro çıkarmaya yönelik yasal çerçeve hazırladı. AB Komisyonu, dijital euro kullanımına yasal çerçeve oluşturmak için hazırladığı düzenleme teklifini açıkladı.

Teklife göre, dijital euro, Avrupa Merkez Bankası (ECB) tarafından çıkarılan ve halkın kullanımına açık bir merkez bankası dijital para birimi olacak. Dijital euro, nakit euronun dijital uyarlaması olarak kullanılacak.

Kripto varlıkların aksine dijital euronun arkasında ECB bulunacak ve nakit avroda olduğu gibi tutulan her dijital avro doğrudan ECB tarafından desteklenecek. Aynı zamanda ECB, dijital euronun güvenilirliğini, değerini, istikrarını ve itibarını korurken nakit euro ile değiştirilebileceğini garanti edecek.

Dijital euro ile Avrupa çapında alternatif bir ödeme çözümü sunulacak ve kişi ve işletmeler mevcut seçeneklere ilave olarak dijital euro ile ödeme yapabilecek. Dijital euro, Avro Bölgesi’nde geniş çapta kabul gören, ucuz, güvenli ve resmi para birimi haline gelecek. Bu para, kartlar veya uygulamalar gibi mevcut ulusal ve uluslararası ödeme araçlarıyla beraber kullanılabilirken bir cüzdan gibi de fonksiyona sahip olabilecek.

ECB’nin dijital euroya yönelik 2 yıl önce başlayan araştırma aşamasını ekim ayında tamamlaması bekleniyor.