Kentsel dönüşümde kira yardımları artırıldı! İşte il il ödenecek rakamlar

Yayın tarihi: 9 Mart 2023 Perşembe 10:59 am - Güncelleme: 9 Mart 2023 Perşembe 10:59 am

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, kentsel dönüşümü teşvik etmek için kira yardımını artırdı. İstanbul’da 1.500 lira olan yardım 3.500’e; Ankara, Bursa, Antalya ve İzmir gibi büyük illerde 3 bin liraya çıktı.

Deprem felaketinin ardından kentsel dönüşüm için teşvikler artırılmaya başlandı. İktidarın, “rantsal dönüşüme” çevirdiği kentsel döşüm sebebiyle yurttaşlara verilecek kira yardımı yine piyasaya göre yetersiz kaldı. İstanbul’da 1.500 lira olan kira yardımı 3.500’e çıktı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un CNNTürk’te açıkladığı rakam ile İstanbul’da çekirdek bir ailenin nasıl ev bulabileceği ise merak konusu. Kurum, diğer illerdeki kira yardımlarını da şöyle açıkladı:

“Anadolu’da büyük illerimiz Ankara’mız, Bursa’mız, Antalya’mız ve İzmir’imizde 3 bin liraya çıkarıyoruz. Diğer Büyükşehirlerimizde 2 bin 500 liraya çıkarıyoruz. Kalan diğer illerimizde kira yardımını 2 bin liraya çıkartıyoruz. Nisan ayından itibaren inşallah yeni kira yardımlarını vatandaşlarımızın hesaplarına yatıracağız”

“5 İLDE HASAR TESPİT ÇALIŞMALARI BİTTİ”

Deprem bölgesindeki 5 ilde hasar tespit çalışmalarının bittiği de söyleyen Kurum, “1 milyon 700 bin bina incelendi. Hasarlı ve hasarsız binaları inceledik. Bu 5 milyon 10 bin bağımsız bölüme tekabül ediyor. 277 bin 971 binamız ve bunun karışlığı 817 bin 48 bölüm acil yıkılacak, ağır hasarlı, yıkık veya orta hasarlı olarak tespit edildi. 653 bin konutumuz acil yıkılacak, ağır hasarlı, yıkık veya orta hasarlı. Bu binaların tespitini yapıyoruz ve konutların yapımı için süreci başlatıyoruz. Biz depremin ilk günlerinde bir simülasyon yaptık. Orta hasarı saymadık ve 500 bin konutun olacağını öngördük. Az hasarlıları yıkmayacağız. Az hasarlı demek, sıva çatlağı, kapının kırılması gibi şeyler demek. 1 milyon 700 bin binanın 277 bini acil, orta ve ağır hasarlı.” dedi.