FED altın fiyatlarına doping oldu! Gram altında yeni rekor

Yayın tarihi: 2 Şubat 2023 Perşembe 10:06 am - Güncelleme: 2 Şubat 2023 Perşembe 10:06 am

Altın fiyatları, ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell’ın dünkü açıklamalarının ardından pozitif bir seyir izledi. Ons altın fiyatları son 9 ayın zirvesini görürken gram altın bin 184 lirayla rekor kırdı.

Altın fiyatları, Fed’in faizi beklentilere paralel olarak 25 baz puan artırması ve Jerome Powell’ın açıklamalarını piyasaların yumuşak tonlu algılanmasıyla ons tarafında nisan 2022’den bu yana en yüksek seviyeyi gördü. Gram altın ise rekor kırdı.

Fed, dünkü toplantıda politika faizini 25 baz puan artırarak faiz artış hızını yavaşlatmış oldu. Fed politika faizini 4,50-4,75 aralığına yükseltti. Fed’in politika metninin şahin bulunmasına karşın Powell’ın açıklamaları piyasa tarafından daha yumuşak görüldü.

Powell, ilk defa dezenflasyonist sürecin başladığını söylerken, şimdiye kadarki hızlı sıkılaşmanın tam etkilerinin henüz hissedilmediğini dile getirdi. Powell’ın yumuşayan tonu piyasaları hareketlendirdi.

Gram altın seriyi bozmadı! Güne rekorla başladı!

ALTIN PİYASASINDA SON DURUM

Fed’in faiz kararı öncesinde 1926 dolardan işlem gören ons altın, faiz kararı sonrasında bin 957 dolara kadar yükseldi. Değerli metal, Nisan 2022’den bu yana en yüksek seviyesine çıkmasının ardından 1953 dolarda dengelendi. Ons altında prim yüzde 1’i aştı.

Ons altındaki yükseliş sonrası gram altın fiyatları arttı. bin 184 TL’ye kadar çıkan gram altında tarihi zirve görüldü. Sabah saatlerinde gram altın 1181 TL’den işlem gördü. Çeyrek altın, bin 960 TL’den, Cumhuriyet altını ise 7 bin 811 TL’den alıcı buldu.