AB’den doğalgaz kararı: Tüketim yüzde 15 azaltılacak

Yayın tarihi: 26 Temmuz 2022 Salı 7:37 pm - Güncelleme: 26 Temmuz 2022 Salı 7:37 pm

Avrupa Birliği (AB) enerji bakanları, Rusya’nın arzı kesmesi ihtimaline karşı, doğalgaz tüketimini yüzde 15 azaltmaya karar verdi.

AB bakanlarının vardıkları anlaşmaya göre AB ülkeleri Ağustos-Mart ayları arasında gönüllü olarak tüketimi kısacak. Yapılan açıklamada ise “Gaz talebini azaltmasının amacı, enerjiyi sürekli bir silah olarak kullanan Rusya’nın gaz akışını kesme olasılığına karşı kış öncesi yeterli tasarrufu yapmak” denildi.

BBC’nin ulaştığı anlaşma metninde, AB başka ülkelerin doğalgaz boru hatlarına bağlı olmayan ve alternatif gaz kaynağı bulunmayan bazı üye ülkelerin zorunlu gaz talebi azaltımından muaf tutulabileceği de yer aldı. Ayrıca Avrupa’nın elektrik sistemine doğrudan bağlı olmayan ve elektrik üretiminde doğalgaza bağlı olan ülkeler de olası bir elektrik krizinin önlenmesi için anlaşmadan muaf tutulacak.

Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto ise “Bu yeterli gerekçesi bulunmayan, uygulanamaz ve zararlı bir plan” diyerek doğalgaz tüketimini azaltma kararını eleştirdi.

Rusya’da 92 Ukrayna askeri ‘insanlığa karşı suç’ gerekçesiyle tutuklandı!