Tarihi Maden Mühendisleri Odası binası, Millet Kıraathanesi yapılmak isteniyor

Yayın tarihi: 18 Şubat 2022 Cuma 5:01 pm - Güncelleme: 18 Şubat 2022 Cuma 5:44 pm

Tarihi Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi’nin binası, Türkiye Taş Kömürü Kurumu’nun vergi borcu bahane edilerek Millet Kıraathanesi yapılmak isteniyor. Maden Mühendisleri Odası Şube Başkanı Çağlar Öztürk, tarihi binanın yıkılma amacının kent muhalefetini susturmak olduğunu söyledi.

Türkiye’de kurulan ilk Maden Mühendisleri Odası olan Zonguldak Maden Mühendisleri Odası’nın binası Millet Kıraathanesi yapılmak isteniyor. 1906 yılında vagon sayım yeri olarak inşa edilen bina 1936 yılında Türkiye Taşkömürü Kurumu’na devredildi. Daha sonra 1964 yılında binanın kullanma hakkı Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi’ne verildi.

TÜRKİYE TAŞKÖMÜRÜ KURUMU’NUN BORCU BAHANE GÖSTERİLDİ

Türkiye Taş Kömürü Kurumu’nun vergi borcu nedeni ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na devredilen binanın mülkiyet hakkı, Bakanlık tarafından Valilik Özel İdaresi’ne devredildi. Valilik Özel İdaresi ise tarihi binayı Millet Kıraathanesi yapma yoluna girdi.

Zonguldak Maden Mühendisleri Odası’na gönderilen ihtarnamede binanın Milet Kıraathanesi yapılacağı bu yüzden de binanın 07.03.2022 tarihine kadar tahliye edilmesi gerektiği aksi takdirde yasal işlemlere başvurulacağı bildirildi.

MADEN MÜHENDİSLERİ ODASI BAŞKANI, AMAÇ FARKLI DEDİ

TELE 1’e konuşan Maden Mühendisleri Odası Şube Başkanı Çağlar Öztürk, tarihi binanın yıkılma amacının kent muhalefetini bitirmek olduğunu söyledi. Öztürk, binanın korunması için ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını söyleyerek, “Burayı terk etmemek için elimizden gelen her şeyi yapacağız. Direneceğiz ve tüm yasal haklarımızı kullanacağız” dedi.

ÇAĞDAŞ GAZETECİLER DERNEĞİ BAŞKANI’NDAN TEPKİ

Çağdaş Gazeteciler Derneği Zonguldak Şube Başkanı Ali Ayaroğlu, konuyla ilgili TELE 1’e yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“TARİHİ BİNA ZONGULDAK’IN HAFIZASIDIR”

“Maden Mühendisleri Odası kurulduğu 1954 yılından bu yana halktan, demokrasinden ve toplumsal adaletten yana duruş göstermiştir. Maden Mühendisleri Odası emeğin başkentinde ilkelerinden taviz vermeden madenlerin ülkenin ihtiyaçları doğrultusunda, kullanılması için faaliyetlerini halktan, emekten ve bilimden yana sürdürmektedir.
Maden Mühendisleri Odası 58 yıldan beri varlığını bu 115 yıllık tarihi mekan da sürdürmektedir. Tarihi mekan maden havzasının hafızasıdır, Zonguldak’ın geleceğidir. Zonguldak merkezinde Millet Kıraathanesi yapılabilecek çok sayıda yer mevcuttur. Zonguldak’ın hafızasına dokunmak bu kente yapılacak en büyük ihanettir.”

Metin Lokumcu Davası’nda sanık polis eylemcileri suçladı