Emeklinin geçim mücadelesi: Sadece faturalar ve market alışverişi 2 bin 100 TL tuttu

Yayın tarihi: 5 Ocak 2022 Çarşamba 8:47 pm - Güncelleme: 5 Ocak 2022 Çarşamba 8:47 pm

Emeklilere verilen zam, zorunlu tüketim ürünlerine uygulanan fahiş zamlarla birlikte ceplerine girmeden uçup gitti. 2 bin 500 lira emekli maaşıyla geçinmeye çalışan Çakin ailesinin sadece faturalar ve market alışverişi 2 bin 100 lira tuttu.

Yeni gelen zamlarla birlikte emeklilerin 2 bin 500 lira ile geçinip geçinemeyeceği merak konusu oldu. Ay sonunu nasıl getireceğiz diye düşünen emekli ailelerden yalnızca biri olan Çakın ailesinin kira derdi ve çocuk masrafı yok, buna rağmen geçinmek için her şeyden kısmaları gerekiyor.

Zam verilmeden yılbaşında zaten çok daha fazlası alındı diyen Yaşar Çakin ” Babadan kalma bir evde oturuyoruz. Kira derdimiz yok, o olsa hiç işin içinden çıkılmaz. Dışarı çıkma, tatil, sinema ve tiyatro gibi şeyleri emekliden zaten beklemeyin, unutun. Bu insanlar nasıl geçinecek bu zamla? Eskiden insanlar iki üç çeşit meyve alıyordu, şimdi bir çeşide düştü hatta o da yok. Bir çok şeyden feragat edildi.” dedi.

“İKTİDAR BİZE ‘ÖLÜN’ DİYOR”

Zam yansımayan faturaların zamlı halini de hesaplayan Çakin, doğalgaza 609, suya 79, elektrik 406 lira, eşi ve kendisinin faturalarının 200 lira olduğunu ve zamdan sonra bu şekilde ödeme yapacağını söyledi. Çakin ailesinin hesaplamalarına göre 2 bin 500 liralık maaşlarının yaklaşık bin 200 lirası faturalara, 869 lirası azami market alışverişine gitti. Buna göre bir aylık emekli maaşından geriye yalnızca yaklaşık 430 lira kalıyor. Yalnızca geçinebilmek için bir aylık maaşını aldığı gibi harcamak zorunda kalan ve geriye kalan 430 lira ile ay sonunu getirmeye çalışan Çakin ailesi gibi birçok aile hayat mücadelesine devam ediyor.

Torununa çikolata alamayan emekli kadın durumunu gözyaşları içinde anlattı