Kadınlardan dikkat çeken bilirkişi raporuna yanıt: Bu suçsa eğer hep birlikte söylüyoruz

Yayın tarihi: 23 Şubat 2021 Salı 12:53 pm - Güncelleme: 23 Şubat 2021 Salı 1:11 pm

2019 yılında düzenlenen Las Tesis performansının sonrasında gözaltına alınan kadınların yargılandığı dava 10 Haziran’a ertelendi. Bilirkişi raporunda “Asla yalnız yürümeyeceksin” sloganının yer aldığına dikkat çeken kadınlar adliye önünden hep birlikte “Asla yalnız yürümeyeceksin” diye haykırdı.

8 Aralık 2019’da Kadıköy İskele Meydanı’nda Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP) ve Kadın Meclisleri’nin çağrısıyla düzenlenen Las Tesis performasına yönelik polis müdahalesi sırasında gözaltına alınan 6 kadının yargılandığı davanın ikinci duruşması bugün İstanbul Kartal’daki Anadolu Adliyesi’nde görüldü.

Bilir kişi raporunda eylem sırasında atılan “Asla yalnız yürümeyeceksin” sloganının yer alması dikkat çekerken kadınlar adliye önünde “Bu suçsa eğer hep birlikte ‘Asla yalnız yürümeyeceksin’ diyoruz” diye seslendi. Dava 10 Haziran’a ertelenirken platform avukatlarından Tuba Torun, bir sonraki duruşmada karar çıkmasını beklediklerini belirtti. Torun, “Hiç açılmaması gereken böyle bir dosya tüm kadın hareketi adına çok üzücü. Ama bu yargılamalar bizi güçlendirmeye devam ediyor” dedi.

Dava öncesinde Anadolu Adliyesi önünde açıklama yapan ve yargılanan 6 kadın arasında yer alan KCDP Genel Sekreteri  Fidan Ataselim de “Arkadaşlar bizler yıllardır kadın cinayetlerini durdurmak için mücadele ediyoruz. Bizler 2010 yılından bile adliyeleri meydanları doldurduk.” dedi.

“ELEKTRONİK KELEPÇE FAİLLERE DEĞİL HAKKINI ARAYANLARA TAKILIYOR”

Konuşmasında Boğaziçi Üniversitesi’nde devam eden kayyum rektör protestolarına da değinen Ataselim, şunları söyledi:

“Kelepçenin nereye vurulduğu çok önemlidir. Kadın katillerine, olası faillere takılmayan kelepçe Boğaziçi Üniversitesi’ne vurulmaya çalışıldı. Biz kadına yönelik şiddet davalarında  faillere elektronik kelepçe verilmesi için mücadele veriyoruz fakat o elektronik kelepçelerin hakkını arayanlara takıldığını görüyoruz. Bunlar tesadüfi değildir. Yapılması gereken onlarca kadın öldürülürken ve öldürülen kadınlar şüpheli hale getirilmeye çalışılırken kadın katilleri, şüpheli erkekler, istismarcılarla ilgili etkin soruşturma yürütmek. Bunun da yapılabileceğini gördük ama biz yapmayanlar olduğunu söylemeye devam edeceğiz. Buradan görevini yapmayan kamu görevlileri için ne yapıldığını sormaya devam edeceğiz.”

Öte yandan kadınlar hakkında hazırlanan iddianamede Ayşen Ece Kavas, Fidan Ataselim, Nisa Kör, Seda Elhan Barbaros, Sevda Yeniköylü, Yaprak Okatalı’nın, “Kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşe silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama” suçundan 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmaları talep edilmişti.