Musa Orhan’ın tahliye edilmesine siyasilerden tepki: Karar, vicdana ve hukuka aykırı

Yayın tarihi: 26 Ağustos 2020 Çarşamba 11:31 am - Güncelleme: 26 Ağustos 2020 Çarşamba 1:31 pm

Batman’da İpek Er’e tecavüz edip ölümüne neden olan uzman çavuş Musa Orhan’ın tutuklandıktan 7 gün sonra tahliye edilmesine tepkileri sürüyor. Siirt Barosu Başkanı Nizam Dilek, mahkemenin neye göre karar verdiğini bilmediklerini belirterek, itiraz edeceklerini duyurdu.

Siirt Barosu Başkanı Nizam Dilek, tecavüzle suçlanan uzman çavuş Musa Orhan’ın tahliye edilmesine tepki göstererek, kararına itiraz edeceklerini açıkladı.

Konuyla ilgili Mezopotamya Ajansı’na konuşan Dilek, “Baro başkanlığı ve Kadın Hakları Komisyonu olarak süreci yakından takip ediyoruz. Musa Orhan Siirt’e hakkında ‘nitelikli cinsel saldırı’ suçundan açılan dava kapsamında tutuklandı. İntihara teşebbüs soruşturması da Batman’da devam etmektedir. Karara itiraz ve tekrar tutuklama talebinde bulunacağız” dedi.  Öte yandan Siirt Cumhuriyet Başsavcılığı’nın da Orhan’ın tutuklanması gerektiğine ilişkin itirazda bulunduğu öğrenildi.

‘BANA BİR ŞEY OLMAZ’ DEMİŞTİ, DEDİĞİ GİBİ OLDU’

Karara birçok siyasi, sanatçı, gazeteci ve sosyal medya kullanıcısı #MusaOrhanTutuklansın etiketiyle tepki gösterdi.

CHP’li Oğuz Kaan Salıcı sosyal medya hesabından karara, “Tecavüz edip ölümüne sebep olduğu İpek Er’e, “İstediğin yere şikayet et,bana bir şey olmaz. Daha önce de çok yaptım, bir şey olmadı” demişti ve gerçekten dediği gibi oldu! Kadına şiddet konusunda gelinen noktadan, şiddet göstereni koruyanlar da sorumludur!” diyerek sitem etti.

HDP’li Murat Çepni, “Batman’da bir genç kadını alıkoyup günlerce tecavüz eden, ölümüne neden olan tecavüzcü, sapık, katil bir hafta sonra serbest kaldı” diyerek, “IŞİD’cilik bir yönetme şeklidir! #MusaOrhanTutuklansin” yorumunu yaptı.

‘ADALET TERAZİSİ YİNE EŞİT TARTAMADI’

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, mahkemenin Musa Orhan’ın itirazlarını adli tıp raporuna dahi bakmadan yerinde bulup tahliye ettiğini belirterek, “Adalet terazisi yine eşit tartamadı…” değerlendirmesinde bulundu.

 

‘ADALETİ YOK EDERSENİZ, ÜLKE BATAR’

Mahsun Kırmızıgül de Orhan’ın tahliye edilmesine, “Tecavüzcü ‘bana kimse bir şey yapamaz’ demişti. Haklı çıktı. Katili kaçma tehlikesi yok diye salan yargı, avukatları, gazetecileri, iş adamlarını, siyasetçileri ve daha binlerce suçsuz insanı kaçma şüphesi var diye cezaevlerinde tutuyor. Adaleti yok ederseniz, ülke batar” sözleriyle tepki gösterdi.

‘MAHKEME ADLİ TIP RAPORUNU TARTIŞMADAN RIZA İLE İLİŞKİ OLDUĞUNU KABUL ETMİŞ’

Deva Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Ekmen ise tahliye kararını Siirt il başkanı ile incelediklerini ve 7 sayfalık kararda mahkeme heyetinin rızai bir ilişki olduğu kabulüne vardığını yazdı.

“Heyet her konuyu tartışmış ancak Musa Orhan’ın alkol alıp alkol içirmesini ve ilişkideki zor emarelerine dair Adli Tıp raporunu tartışmamış” diyen Ekmen, “Evlilik vaadi ile İpek’i aldatmakla kalmamış, evinde misafir ettiği gece alkol alarak ve içirerek iradesini fesada uğratmıştır. Adli Tıp, hiç bir rızai ilişkide olmayacak zorlama izlerini tespit etmiştir. Karar vicdana hukuka ve kanuna aykırıdır”

Sanatçı İlkay Akkaya da, “#MusaOrhanTutuklansin ‘Bana bir şey olmaz’ derken bir bildiği varmış” diye yazdı.

NE OLMUŞTU?

17 yaşındaki İpek Er’i tecavüz edip ölümüne sebep olan ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun “Bu olayın sürekli gündeme getirilmesinin temel nedeni HDP milletvekilinin yaptıklarının üstünü örtmektir” dediği uzman çavuş Musa Orhan tahliye edilmişti.

Orhan daha önce İ.E’nin suç duyurusunun ardından gözaltına alınıp serbest bırakılmıştı. Genç kızın ölümünün ardından gelen tepkiler üzerine Orhan 7 gün önce tutuklanmıştı.