İran, İsrail’i vurdu piyasalar tepe taklak! Yatırımcı güvenli liman arıyor

Yayın tarihi: 2 Ekim 2024 Çarşamba 10:11 am - Güncelleme: 2 Ekim 2024 Çarşamba 10:37 am

Haber: Haber Merkezi

İran’ın  İsrail’i yaklaşık 200 balistik füzeyle vurmasının ardından bölgede gerilim tırmandı. Gerilimin ardından piyasalarda oluşan risklerden kaçan yatırımcılar nedeniyle ABD piyasalarında düşüş yaşandı. Yeni güvenli limanlara yönelen yatırımcıların tercihi tahviller, petrol, altın ve ABD doları oldu. Ons altın’ın yükselmesiyle, gram altın fiyatları da yönünü zirveye çevirdi.

İran, Lübnan Hizbullah’ı lideri Nasrallah’ın öldürülmesinin ardından İsrail’e “hedefli kara saldırıları” düzenledi. İsrail, İran’ın saldırılarına cevap vereceğini açıkladı.

Yaşanan gerilimin ardından yatırımcılar da piyasanın daha güvenli köşelerine çekildi. Gerilimin ardından ABD piyasalarında hisse senetleri düşerken tahviller, petrol, altın ve ABD dolarının yükselmesiyle güvenli liman varlıkları değer kazandı.

Orta Doğu’da tansiyon yükseldi! İran’dan İsrail’e füze saldırısı

DOLAR GÜÇLENDİ

Dolar endeksi dün yüzde 0,5 artışla 101,2’ye yükselerek 25 Eylül’den bu yana en yüksek seviyeyi görmesinin ardından bugün saat 08.50 itibarıyla 101,02 seviyesindeydi.

PETROL FİYATLARI YÜKSELDİ

Orta Doğu’da çatışmaların yayılacağı endişeleri kuvvetlenirken petrol fiyatları arzın aksayabileceği beklentisiyle yükseldi. Petrol fiyatları, İran’ın İsrail’e saldırısının ardından Orta Doğu’da gerilimin artabileceği ve ham petrol üretimini aksayabileceği endişelerinin kuvvetlenmesiyle bir dolardan fazla arttı. Brent petrolün varil fiyatı Orta Doğu’daki gerilimin etkisiyle dün yüzde 3,4 değer kazanmasının ardından, şu sıralarda önceki kapanışın yüzde 1,6 üzerinde 74,78 dolar seviyesinde bulunuyor.

ABD hafif ham petrolü ise yüzde 1,8 yükselerek 71,13 dolar seviyesinde işlem görüyor.

PİYASALARDA SON DURUM

Brent petrolün varil fiyatı bir ara yüzde 5,5’e kadar yükselerek 72 dolar sınırına dayansa da günü yüzde 2,4 artıda ve 70 doların hemen altında tamamladı. Brent petrol 71 dolar sınırında işlem görüyor.

Salı günü yüzde 1 yükselen ons altın, kısa süreliğine 2.670 doların üzerine tırmandı. Wall Street’te S&P 500 endeksi yüzde 0,93, Nasdaq 100 endeksi yüzde 1,4 ekside kapandı.

Nvidia Corp. yüzde 4’e ve Apple Inc. yüzde 3’e yakın kayıplarla düşüşlere öncülük etti. Orta Doğu’daki çatışmalar Wall Street’in korku göstergesi VIX’in yükselmesine neden oldu ve genellikle daha fazla piyasa dalgalanmasına işaret eden kilit bir seviyeye ulaştı. Avustralya ve Yeni Zelanda devlet tahvilleri, Asya savunma ve enerji hisseleri ile birlikte yükseldi.

ABD PİYASASI DÜŞTÜ

ABD 10 yıllık tahvil getirisi, riskten kaçmak isteyen yatırımcıların alıma geçmesiyle 5 baz puan düştü.

ALTINI BASKILANDI

Altın fiyatları, Orta Doğu’da gerilimin artmasıyla değer kazanan doların yarattığı baskısı sonucu yatay seyrederken yatırımcılar, ekonominin durumuna ilişkin ipucu edinmek üzere ABD’de açıklanacak ekonomik verileri de izleyecekler.

Altının spot piyasadaki ons fiyatı dün yüzde 1’den fazla yükselmesinin ardından bugün saat 08.40 itibarıyla yüzde 0,63 düşüşle 2 bin 646 dolardan işlem görüyor.

Aynı dakikalarda gram altın yüzde 0,61 düşüşle 2 bin 911 liradan satılırken, Cumhuriyet altını 18 bin 984 liradan, çeyrek altın ise 4 bin 760 liradan satılıyor.

İşte altın piyasasında son durum:

Gram Altın: 2 bin 915 lira

Cumhuriyet Altını: 19 bin 892 lira

Yarım Altın: 9bin 981 lira

Tam Altın: 20 bin 645 lira

 

Kaynak: HABER MERKEZİ