Adele’den Bob Dylan’a… Dünyaca ünlü sanatçıların şarkıları YouTube’dan kaldırıldı

Yayın tarihi: 30 Eylül 2024 Pazartesi 1:47 pm - Güncelleme: 30 Eylül 2024 Pazartesi 1:47 pm

YouTube’da Adele ve Bob Dylan gibi dünyaca ünlü sanatçıların şarkılarına erişim sorunu çıktı. Durumun YouTube ile SESAC arasındaki lisans anlaşmasının süresinin sona ermesinden kaynaklandığı düşünülüyor.

Çevrimiçi video paylaşım ve sosyal medya platformu YouTube ile ilgili dikkat çeken bir gelişme yaşandı. Aralarında Adele, Green Day ve Bob Dylan gibi dünyaca ünlü şarkıcılara da ait olan birçok şarkı platformdan kaybolmaya başladı. Durum, platformda yer alan ABD’deki kullanıcıları etkiledi.

ABD merkezli kuruluş SESAC ile YouTube arasında bir lisans anlaşması vardı. Bu lisans anlaşması, dünyaca ünlü şarkıcılara ait eserlerin YouTube’da yayımlanabilmesini sağlıyordu. İşte bu lisans, sona erdi. Tarafların anlaşamamaları nedeniyle de SESAC tarafından korunan şarkılar, YouTube’da çalınamaz oldu.

UYARI VERİYOR

Şarkıyı açan kullanıcılar aşağıdaki görselde yer alan şekilde bir uyarı ile karşılaşıyor. ABD’den Adele’in “Someone Like You” şarkısını dinlemek için YouTube’a giren bir kullanıcı, şarkıyı açtığı zaman “Bu video, SESAC’ın içeriklerini kapsıyor. Ülkenizde kullanılamaz.” şeklinde bir uyarı görüyor. Üstelik YouTube Premium aboneleri de bu durumdan etkileniyorlar.

YouTube ile SESAC yetkilileri arasındaki görüşmelerin nasıl devam ettiğini şu an için kimse bilmiyor. Hâl böyle olunca söz konusu şarkıların ne zaman yeniden erişime açılacakları belli değil. Tarafların anlaşmaya varması ile yaşanan sorun ortadan kalkacak.

YouTube’a dev zam yolda

Kaynak: webtekno.com