Dolandırıcıların ‘QR’ hilesi her yerde! Telefonunuzdaki bilgiler ele geçirilebilir

Yayın tarihi: 29 Eylül 2024 Pazar 2:54 pm - Güncelleme: 29 Eylül 2024 Pazar 2:54 pm

Siber güvenlik uzmanları, pek çok alanda kullanılan QR kodların, dolandırıcılar tarafından kötüye kullanılabileceği konusunda uyarıda bulundu. Yanlış bir QR kod okutmak, kişisel verilerinizi çaldırmanıza sebep olabilir.

Siber güvenlik uzmanları, günlük hayatta sıkça kullanılan QR kodların dolandırıcılık amacıyla kötüye kullanılabileceği konusunda uyarıyor. Scooter kiralama, otobüs durağında otobüs takibi veya restoran menülerine erişim gibi işlemler için kullanılan QR kodlar, dolandırıcıların hedefi haline gelebiliyor. Kendi hazırladıkları sahte QR kodları orijinal kodların üzerine yapıştırarak kullanıcıları tehlikeli linklere yönlendiren dolandırıcılar, kişisel bilgilerinizi ele geçirebiliyor ve hatta telefonunuzun kontrolünü ele geçirebiliyorlar.

SAHTE QR’LARA DİKKAT

Siber Güvenlik Uzmanı Osman Demircan, QR kodların ardında siber tehditlerin saklı olabileceğini vurguladı. Pandemi döneminde hayatımıza giren QR kodları kullanma alışkanlığımızın dolandırıcıların dikkatini çektiğini belirten Demircan, dolandırıcıların, sahte barkodlarla kullanıcıları kandırarak kişisel verilerine erişim sağladığını söyledi.

Demircan’a göre, dolandırıcılar orijinal barkodların üzerine kendi hazırladıkları sahte barkodları yapıştırarak vatandaşları tuzağa çekebiliyor. Bu sayede kullanıcılar, güvenli olduğunu düşündükleri barkodları okuturken aslında dolandırıcıların kurduğu sahte sitelere yönlendirilmiş oluyor. Bu siteler, kullanıcıların kişisel bilgilerini ele geçirebileceği gibi, telefona zararlı yazılımlar yükleyerek SMS, bankacılık uygulamaları ve sosyal medya hesaplarına erişim sağlayabiliyor. Dolandırıcılar, sahte barkodlar aracılığıyla kullanıcılara sahte uygulamalar da yükletmeye çalışıyor. Örneğin, bir QR kodu okuttuğunuzda karşınıza bir uygulama yükleme isteği çıkabilir ve bu uygulama, cihazınıza zarar verebilecek bir yazılım olabilir. Demircan, vatandaşların QR kodları okutmadan önce fiziksel olarak kontrol etmelerini, üzerlerine sahte bir barkod yapıştırılıp yapıştırılmadığını anlamak için dikkatli olmalarını öneriyor.

SON DÖNEMDE ARTTI

Son dönemde QR kod dolandırıcılığının artmasıyla birlikte, vatandaşların bu konuda daha bilinçli olmaları gerektiğine dikkat çeken Demircan, özellikle kamusal alanlarda ya da restoran, kafe gibi yerlerde kullanılan QR kodların doğruluğunu kontrol etmenin önemli olduğunu vurguluyor.

Aracı olanlar dikkat! İSPARK logolu, QR kodlu etiketle tuzak

Kaynak: DHA