İsrail Tayvan’dan sipariş ettiği çağrı cihazlarına patlayıcı yerleştirdi

Yayın tarihi: 18 Eylül 2024 Çarşamba 11:08 am - Güncelleme: 18 Eylül 2024 Çarşamba 11:54 am

Haber: Oğuzhan Poyrazoğlu

İsrail’in Lübnan Hizbullah’ı üyelerine yönelik düzenlediği dijital saldırıda, çağrı cihazları bomba gibi patladı. ABD’li yetkililere göre Lübnan’a ithal edilen Tayvan yapımı çağrı cihazlarının içine patlayıcı madde gizleyerek gerçekleştirdi.

İsrail’in Lübnan Hizbullahı üyelerinin kullandığı çağrı cihazlarını patlamasının etkileri tüm dünyada yankı buldu. ABD’li bazı yetkililere göre, Hizbullah’ın Tayvan’daki Gold Apollo’dan sipariş ettiği çağrı cihazları Lübnan’a ulaşmadan önce bozulmuştu. Çoğu şirketin AR924 olarak isimlendirilen modeliydi, ancak sevkiyata üç Gold Apollo modeli daha dahil edildi.

28 İLA 50 GRAM ARASINDA PATLAYICI

ABD basınına konuşan iki yetkili isim, her çağrı cihazında pilin yanına 28 ila 50 gram kadar az miktarda patlayıcı maddenin yerleştirildiğini söyledi. Ayrıca, patlayıcıları patlatmak için uzaktan tetiklenebilen bir anahtar da yerleştirilmişti.

İsrail savaşı farkı boyuta taşıdı çağrı cihazlarını patlattı! 11 Ölü 2 bin 700 yaralı

Dün öğleden sonra 3:30’da çağrı cihazları Hizbullah liderliğinden geliyormuş gibi görünen bir mesaj çağrı cihazlarına iletildi. Bu mesaj patlayıcıları tetikledi. Öte yandan cihazların patlamadan önce bir kaç saniye bip sesi çıkaracak şekilde programlandığı bildirildi.

“CİHAZLAR DEĞİŞTİRİLMİŞ”

Saldırı görüntülerini inceleyen bağımsız siber güvenlik uzmanları, patlamaların şiddeti ve hızının bir tür patlayıcı maddeden kaynaklandığının açık olduğunu söyledi. Yazılım şirketi WithSecure’da araştırma uzmanı ve Europol’e siber suç danışmanı olarak görev yapan Mikko Hypponen, “Bu çağrı cihazları muhtemelen bu tür patlamalara neden olacak bir şekilde değiştirilmiş; patlamanın boyutu ve şiddeti, sorunun sadece pilde olmadığını gösteriyor” dedi.

İsrail’in Lübnan saldırısı dünyayı endişelendirdi! Cep telefonları da uzaktan patlatılabilir mi?

Çağrı cihazlarının tam olarak ne zaman sipariş edildiği ve Lübnan’a ne zaman ulaştığı henüz netlik kazanmadı.

Kaynak: HABER MERKEZİ