Erdoğan New York yolcusu

Yayın tarihi: 15 Eylül 2024 Pazar 6:44 pm - Güncelleme: 15 Eylül 2024 Pazar 6:44 pm

Yılmaz Polat

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın BM yıllık toplantılarına katılmak üzere 21 Eylül’de New York’a gideceği bildiriliyor.

Buarada kesin olmamakla birlikte CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in de aynı tarihlerde Sosyalist Enternasyonal toplantısı nedeniyle New York’a gideceği konuşuluyor, ancak haber henüz kesinlik kazanmadı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın her yıl olduğu gibi New York’ta bulunduğu süre içinde uluslararası finans temsilcileriyle biraraya geleceği bekleniyor.

Erdoğan’ın aralarında Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan’ın bulunduğu kalabalık bir heyetle New York’ta Fortune 100 listesinde bulan 20 şirketin yöneticileriyle görüşmesinin planlandığı belirtiliyor.

Financial Times’ın haberine göre, ‘Erdoğan, yatırımcıları ülke piyasalarına geri çekmeye çalışacak.’

Çekebilir mi?

Türkiye’nin önünde çok önemli ‘siyasi, ekonomik ve askeri sorunlar’ var.

Ülke dışında AKP’nin en önemli sorunu ‘Türkiye’deki insan hakları ile Adalet ve Hukuk ihlallerinin yanı sıra Yolsuzluklar, tek adam rejimi ve demokrasinin askıya alınması’ gibi yabancı yatırımcının gelmesini engelleyen unsurlar hala ortadan kalkmış değil.

Erdoğan Yönetimi’yle ABD Yönetimi arasında ‘F-16, F-35, ve  S-400 gibi’ dev askeri sorunlar duruyor.

Erdoğan’ın ‘Hamas’a yaptığı destek açıklaması iki ülke arasında önemli siyasi sorun olmaya devam ediyor.

Erdoğan’ın geçen yıl New York’a yaptığı  BM ve iş ziyaretiyle bu yılki durum birbirinden çok farklı. AKP Yönetimleri ne zaman dış politikada yalnızlaşsa, ekonomik ülkede ekonomik kriz olsa Uluslararası Finans çevrelerine, Beyaz Saray ve Kongre’ye ulaşmak için ABD’deki Yahudi Kuruluşlarına, Lobisine yaklaştığı sır değil.

Bunun kuruluşundan beri çok sayıda örneği var.

Geçen yıl Eylül ayında da Yahudi Lobisi ve kuruluşların desteğiyle ABD’de etkili toplantılar yapılmıştı. Erdoğan İsrail Başbakanı ve etkilki Yahudi isimlerle bire bir görüşmeler yapmıştı. Heyette bulunanlar önde gelen Yahudi isimlerle ‘hatıra fotograğı çektirmişti.( Sinagog’da Diplomasi- Yılmaz Polat)

Fotoğraf: Cumhurbaşkanlığı

Böylece ‘Sinagogda Diplomasi’ 7 Ekim İsrail saldırılarından sonra bitti, ‘balayı’ sona erdi, AKP’nin ilk yıllarından itibaren Yahudi Lobi şirketleri için ayırdığı milyonlarda dolar da  buharlaştı.

ABD’de Yahudi örgütleriyle sıcak pozlar! Erdoğan ‘One minute’ çıkışına en sert tepkiyi gösteren Lauder ile ne konuştu?

Artık Yahudi Lobisi yok.

Amerika’da 5 Kasım’da Başkanlık ve Kongre seçimi yapılacak. Ülke seçime endekslenmiş durumda.

Erdoğan, Ne York’ta Uluslararası kuruluşları yatırım için ülkeye çekebilir mi?