Almanya’da vize krizi! Schengen fiilen askıya alındı, vizesi olanlar bile geri çevrilebilir

Yayın tarihi: 12 Eylül 2024 Perşembe 9:31 am - Güncelleme: 12 Eylül 2024 Perşembe 9:31 am

Almanya, serbest dolaşımı öngören Schengen’i fiilen askıya aldı. Bu kararla birlikte artık ‘sakıncalı’ olarak görülen kişiler vizesi olsa dahi ülkeye giriş yapamayacak.

Almanya, Suriye uyruklu bir göçmenin bıçaklı saldırıda 3 kişinin ölümüne neden olmasının ardından sınır kontrollerini sıkılaştırdı.

Sözcü’den Ali Gülen’in haberine göre, Almanya’da 16 Eylül’den itibaren, Avrupa Birliği içinde serbest dolaşımı öngören Schengen Anlaşması askıya alındı. Kara sınırlarında kontroller yapılacak ve Alman yasaları gereği, sınır polisleri vizesi olsa bile ‘sakıncalı gördüklerini’ ülkeye almayacak.

VİZESİ OLAN TÜRKLER DE DAHİL

Kaçak Türk, Suriyeli, Afgan ya da Afrika ülkesinden birisi, ülkeye giriş izni yoksa ya da giriş yasağı varsa geri çevrilecek. İltica talep edenler ise kamplara gönderilecek.
Vize alıp gelen Türkler de, bu muameleye tabi olup sınırdan geri çevrilebilecek. Kaçak Türklerin sınırlardan geri çevrilmesi de, ‘doğrudan sınır polisi’ tarafından uygulanacak. Söz konusu durum, Alman yasalarına uygun hale geldi ve AB kurumlarına bildirildi.

KAPSADIĞI ÜLKELER

16 Eylül’den başlayarak Fransa, Lüksemburg, Hollanda, Belçika, Danimarka’dan gelenlere 6 ay boyunca sınır kontrolleri yapılacak. Almanya’dan bu ülkelere gidiş ise serbest olacak.
Avusturya sınırlarında 11 Kasım 2024’e, İsviçre, Çekya ve Polonya sınırlarında ise 15 Aralık 2024’e kadar kontroller artarak devam edecek. Bu kontroller daha sonra uzatılabilecek. Maksimum uzatma süresi üç yıl olabilecek.

Geçen yıl sınır kontrollerinin kısmi olarak başlamasından sonra kaçak girişlerde azalma olmuştu. En çok azalma ise İsviçre- Almanya sınırında görüldü. 2023’te İsviçre sınırından Almanya’ya 18 binden fazla kaçak giriş olmuştu. Kontroller başlayınca, bu yılın ilk altı ayı sonunda sayı 6 bine geriledi.

Almanya’ya iltica akını! 8 ayda 20 bin 426 Türk sığınma talep etti

Kaynak: Sözcü