TV düellosunda Harris yüklendi Trump defansa çekildi

Yayın tarihi: 11 Eylül 2024 Çarşamba 10:10 am - Güncelleme: 11 Eylül 2024 Çarşamba 10:18 am

ABD başkanlık seçimi yaklaşırken, Kamala Harris ve Donald Trump, ilk kez canlı yayında karşı karşıya geldi. Yayında Harris’in performansı Trump’a baskın geldi.

ABD’de 5 Kasım’da yapılacak başkanlık seçimi yaklaşırken, Demokratların başkan adayı ve mevcut Başkan Yardımcısı Kamala Harris ve Cumhuriyetçilerin başkan adayı ve eski başkan Donald Trump, ABD Başkanı Joe Biden’ın başkanlık yarışından çekilmesinin ardından dün akşam ilk kez karşı karşıya geldi.

Canlı münazara, ABC News haber kanalında gerçekleşti. Tartışma boyunca her iki taraf da rakibine çeşitli suçlama ve eleştirilerde bulundu.

Başkan Yardımcısı Kamala Harris ve eski Başkan Donald Trump podyuma aynı anda çıktı. Trump kendi kürsüsüne yönelse de Harris, kendisine doğru yürüdü ve elini uzattı. Trump da tokalaşmayı kabul etti. Harris kendisini ismiyle tanıttı ve “İyi bir tartışma yapalım” dedi. Trump karşılık verdi: “Sizi gördüğüme sevindim. İyi eğlenceler.”

HARRİS SIKIŞTIRDI, TRUMP TERLEDİ

The New York Times (NYT) gazetesinin aktardığına göre, Harris toplantıya hakim olan taraf oldu. Harris önce Trump’ı sıkılmış destekçilerinin mitinglerini terk ettiği konusunda sıkıştırdı. Ardından babasından miras aldığı zenginlikler hakkındaki yorumuyla devam etti. Harris karşısında kendini savunmaya çalışan Trump “İnsanlar benim mitinglerimi terk etmiyor” diye karşılık verdi. Bir noktada Harris, izleyicileri eski başkanın daha filtresiz bir görünümü için “Onun sizin ihtiyaçlarınız hakkında konuştuğunu duymayacaksınız,”  sözleriyle bir mitingini izlemeye davet etti.  Trump da buna, seçmen ihtiyaçlarından değil, kalabalık sayılarından söz ederek yanıt verdi.

Donald Trump’ın münazara sırasında dile getirdiği bir diğer iddia ise Springfield’da göçmenlerin ‘kedi ve köpek yediği’ydi. Trump, “Springfield’da köpekleri yiyorlar. Oraya gelen insanlar kedileri yiyor. Orada yaşayan insanların evcil hayvanlarını yiyorlar” diye konuştu. Bayan Harris, rakibini gülerek geçiştirdi: “Aşırılıktan bahsediyoruz.”

TRUMP TÖKEZLEDİ

Trump, Harris’in ataklarına cevap vermekten ikinci dönemde ne yapacağı hakkında daha az konuştu. Salgını ele alış biçimini, en üst düzey askeri danışmanlarını kovma kararını ve hatta Virginia, Charlottesville’deki ölümcül aşırı sağ mitingine verdiği yedi yıllık tepkiyi savundu. Trump, Harris’e hücuma geçmeyi umduğu bir anı tökezledi.  Biden-Harris yönetiminin kaotik Afganistan geri çekilmesini ele alışı tökezlemesine neden oldu. Bunun yerine, kendini 2019’da Taliban’ı Camp David’e davet etme kararını savunurken buldu. Harris, Trump’ı Macaristan Başbakanı Viktor Orban gibi otoriterlere yakınlığını ve Rusya’nın Vladimir V. Putin’ine olan geçmişteki kurlarını savunmaya zorladı, “Sizi öğle yemeğinde yiyebilecek bir diktatör” dedi. Hatta ulusal güvenlik konusunda ona “zayıf” dediği bir sıfatı kullanarak onu kışkırttı. O da ona “zayıf” ifadesini kullandı.

Trump seçimi kazanırsa Elon Musk’a vereceği görevi açıkladı

HARRİS KÜRTAJ KONUSUNDA AVANTAJI KAPTI

Kürtaj, Biden’ın ilk tartışmasında kaçırdığı en büyük fırsatlardan biriydi. Harris’in kendi tartışmasındaki en güçlü anlarından biriydi. Trump,”Kürtaj yasağına gelince, hayır, kürtaj yasağından yana değilim,” dedi. “Ama önemli değil çünkü bu konu artık eyaletler tarafından ele geçirildi.” diye de ekledi. Hatta daha önce ulusal bir yasağa açık olduğunu ifade eden Ohio’lu Senatör JD Vance’in başkan yardımcısı adayına bile itiraz etti. Trump, “Adil olmak gerekirse, bunu JD ile tartışmadım,” dedi. Harris, Trump’ın kürtaj konusundaki tutumunu “Amerika’daki kadınlara hakaret” olarak nitelendirdi ve ülke genelinde kürtaj kısıtlamaları nedeniyle sağlıkları ve hayatları tehlikeye giren kadınlarla tanıştığını söyledi. Harris’in kampanya yetkilisi, kürtajla ilgili konuşmanın ilk yarım saatte en yüksek izlenme oranına ulaştığı sırada yapıldığını ve ekibinin kararsız eyaletlerdeki seçmenler üzerinde yaptığı testlerde gecenin en iyilerinden biri olduğunu söyledi. Tartışmanın büyük bölümünde Harris, Trump hakkındaki duygularını beden diliyle ifade etti. Harris’e bakmaktan kaçındığı görülen Trump’ın da, duygularını mikrofona bağırarak dile getirdiği görüldü.

HARRİS TRUMP’I ÖFKELENDİRDİ

Harris, dünya liderlerinin “Donald Trump’a güldüğünü” ve onu bir “utanç” olarak gördüğünü söyledi. 2020 seçimlerindeki yenilgisinden “81 milyon kişi tarafından kovulduğu an” olarak bahsettiğinde, Trump gözle görülür şekilde öfkelendi.

Harris suç mahkumiyetlerini gündeme getirdiğinde, Trump Demokratları – ve dolayısıyla Bayan Harris’i – yargı sistemini kendisine karşı çevirmekle temelsiz bir şekilde suçladı:

“Muhtemelen hakkımda söyledikleri şeyler yüzünden kafama bir kurşun yedim,” Bir noktada, Harris sessiz bir mikrofondan araya girmeye çalıştığında, doğaçlama hakaretlerde oldukça deneyimli olan Trump, 2020 başkan yardımcılığı tartışmasındaki unutulmaz repliklerinden birini ona karşı kullandı. Sinirli olan Trump, “Şimdi konuşuyorum, eğer sakıncası yoksa, lütfen” diyerek “Bu tanıdık geliyor mu?” ifadelerini kullandı.

Trump ayrıca Bayan Harris’in ırksal kimliğini sorgulayan geçmiş yorumlarıyla ilgili bir soruyu da tökezledi: “Söyleyebileceğim tek şey, siyahi olmadığını, yayınladığını okudum. Ve bunu söyleyeceğim ve sonra siyahi olduğunu okudum. Ve bu sorun değil. İkisi de benim için sorun değildi. Bu ona kalmış,” dedi. Amerikalıları bölmek için ırk kavramını kullanmasını “trajedi” olarak nitelendirdi. Trump’ın, biraz basmakalıp da olsa, akılda kalan birkaç repliğinden biri, Harris’in gündemindeki ayrıntı eksikliğiyle alay etmesiydi. Harris, cevabında kendi gündeminden çok Trump’ın gündemine odaklandı. Bu, onun başkanlık için kendi planlarını detaylandırmaktansa Trump hakkında konuşmakta daha rahat göründüğü bir tartışmanın tipik bir örneğiydi.

Eski Cumhuriyetçi Başkan Bush Demokrat Harris’i destekliyor

HARRİS’TEN TRUMP’A: BANA KARŞI YARIŞIYORSUN

Harris’in gerginlik gösterdiği tek an, ilk cevapta, ekonomik planlarının çoğunu (çocuk vergi kredisi, küçük işletmeler için vergi indirimi) tek bir cevapta birleştirmeye çalıştığı zamandı. Trump’ın hedeflerinden biri, Harris’i, özellikle ekonomi ve göç konularında Biden’ın en popüler olmayan politikalarına bağlamak ve Biden-Harris yönetimini güneybatı sınırından “milyonlarca” göçmenin geçmesine izin vermekle suçlamaktı. Gece boyunca bunu başaramadı. Bunun yerine, karşısına çıkmayı özlediği bir adamla alay etti. Trump, bir noktada Biden için “Onu öğleden sonra saat 4’te uyandıracaksın” dedi.

Harris, rakibine saplantısı konusunda baskı yaptı. “Eski başkanı hatırlatmak önemli,” dedi ve ekledi: “Joe Biden’a karşı yarışmıyorsun, bana karşı yarışıyorsun.” Trump kampanyası Harris’i reklamlarda “tehlikeli derecede liberal” olarak gösterdi. Ancak Salı günü, kendisini o kadar çok taklit ettiğini söylemekten, ona “MAGA şapkası” göndermeyi düşündüğünü söylemekten, ona “Marksist” demeye bir dakika içinde geçti.

TRUMP BİDEN CANLI YAYININDAKİ PERFORMANSINDAN UZAKTI

Trump, kapanış konuşmasına kadar, onu Biden’a bağlayan ritmini gerçekten bulmuş gibi görünmüyordu. Çeşitli vaatleri hakkında “Tüm bu harika şeyleri yapacak,” dedi. “Neden yapmadı?” Cevap vermesine gerek yoktu, çünkü tartışma bitmişti.

Ama Trump henüz bitmemişti. Kendi performansını gözden geçirmek için spin odasına gitti ve “Şimdiye kadar katıldığım en iyi münazaraydı” dedi.

Trump ve Harris’in karşılaşacağı canlı yayının tarihi netleşti

Kaynak: HABER MERKEZİ