Türkiye’nin en yüksek binası Sapphire AVM kapandı

Yayın tarihi: 9 Eylül 2024 Pazartesi 12:16 pm - Güncelleme: 9 Eylül 2024 Pazartesi 12:16 pm

İstanbul’un Kağıthane ilçesinin Emniyet Evleri Mahallesi’nde bulunan Sapphire‘deki alışveriş merkezi (AVM) kapandı.

261 metre anten yüksekliğiyle Avrupa’nın ‘Shard London Bridge’den sonra en yüksek 17. binası olan Sapphire’in AVM kısmı kapandı.

BİR AY İÇİNDE OFİS KİRALAMALARI BAŞLAYACAK

Uzun süredir ofis olması ile ilgili hazırlıkların sürdüğü Sapphire’de yıl başından bu yana devam eden tadilat ve tamirat işlemlerinin tamamlandığını söyleyen Kiler Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ümit Kiler, bir ay içinde ofis kiralamalarına başlanacağı bilgisini verdi.

SON OLARAK TİFFANY DE SAPPHİRE’DEKİ MAĞAZASINI KAPATMIŞTI

Sapphire AVM, borçları karşılığında 2019 yılında 100 milyon dolara Halkbank’a satılmış, 2021’de ise 48 milyon dolara yine Kiler Holding tarafından geri alınmıştı. Bu durum nedeni ile Sapphire AVM tartışmaların odağında yer almıştı. Geçtiğimiz yıldan bu yana da AVM’yi ofise dönüştürmek isteyen Kiler Holding, kiracı markalar ile görüşerek yollarını ayırmıştı. Yıl sonunda kalan tek marka olan Tiffany de ocak ayı itibari ile Sapphire’deki mağazasını kapatmıştı.

“DAHA VERİMLİ HALE GETİRME NOKTASINDA OFİS FİKRİ ÖN PLANA ÇIKTI”

Ümit Kiler, bu kararı almalarındaki nedenleri şöyle açıkladı:

“Sapphire’in de bulunduğu Levent bölgesinde önemli oranda AVM yoğunluğu var. Sapphire’in AVM kısmında ziyaretçi sayısı da önemli oranda düşmüştü çok iş yapmıyordu. Daha verimli hale getirme noktasında ise ofis fikri ön plana çıktı. Kiracılarımız ile bir bir görüşerek anlaşmalı bir şekilde yollarımızı ayırdık. Son kalan marka da ocak ayı itibari ile AVM’deki mağazasını kapattı ve biz de çalışmalara başladık. 3-4 ay süren çalışmada son aşamaya geldik. Bir ay içinde pazarlama ekibimiz kiralama işlemlerine başlayacak. O hatta AVM’den çok ofise ihtiyaç var.”

BÖLGEDE TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK BANKALARININ DA GENEL MERKEZLERİ BULUNUYOR

Levent Büyükdere hattı AVM kadar ofis yoğunluğu ile de göze çarpan lokasyonlardan biri. Bölgede Türkiye’nin en büyük bankalarının da genel merkezleri bulunuyor. Bunlardan Yapı Kredi Bankası’nın da risk raporu kapsamında yıkılmasının gündemde olduğunu anlatan Kiler, ofislerde doluluk oranlarının çok yüksek seviyede olduğunu hatta bölgedeki vilların bile ofise dönüştürüldüğünü dile getirerek ofis arzına önemli oranda cevap vereceklerini dile getirdi.

“SEYİR TERASINDA İŞLER GAYET YOLUNDA GİDİYOR”

İstanbul Sapphire AVM’de 173 bağımsız bölümün yanı sıra 200’ün üzerinde mağaza ve 4 katlı bir otopark yer alıyordu. Kapılarını açtığı 2011 yılında 236 metre yüksekliğiyle Türkiye ve Avrupa’nın en yüksek binası olan İstanbul Sapphire, seyir terası, Sapphire Çarşı ve rezidanstan oluşan bölümleri ile kentin simgeleri arasına girmeyi hedeflemişti. Ümit Kiler, seyir terasında ise işlerin gayet yolunda gittiğini söyledi. Ziyaretçi sayısında herhangi bir kayıp yaşanmadığını belirten Kiler, giriş kısmı ayrılan seyir terasında önümüzdeki dönemde çok daha fazla sayıda ziyaretçi ağırlamayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.

İŞTE OFİS OLARAK HİZMET VERECEK KATLAR…

Toplam 165 bin 169 metrekarelik inşaat alanına sahip Sapphire’de 10 katı zemin altı olmak üzere toplam 66 kat bulunuyor. 30 metre anten ile yüksekliği 261 metreye erişen binanın ana fonksiyonları olarak kamuya açık bir alışveriş merkezi ve otoparka ek olarak rezidans kulesi de yer alıyordu. Otoparklar zemin altındaki 6 katta, alışveriş merkezi ise zemin altındaki 4 katta ve zeminde yer alıyordu. İşte bu 4 kat ve zemin kat bundan böyle ofis olarak hizmet verecek.

Sapphire

İstanbul Sapphire 905 milyon TL’ye satıldı

 

 

 

Kaynak: Ekonomim