CHP’nin Tüzük Kurultayı başlıyor! İşte değişmesi beklenen maddeler

Yayın tarihi: 6 Eylül 2024 Cuma 10:16 am - Güncelleme: 6 Eylül 2024 Cuma 10:31 am

CHP, sembolik açılışını Sivas’ta yaptığı Tüzük Kurultayı’nın resmi açılışını bugün gerçekleştiriyor. Kurultayla tüzükteki 20 civarı maddenin değişmesi bekleniyor.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, partisinin tüzük değişikliği çalışmaları için dün son kez tüzük komisyonu üyeleriyle bir araya geldi. Parti üye ve örgütlerinin, milletvekillerinin, parti meclisi üyelerinin ve eski genel başkanların önerileriyle taslak metne son şeklini verildi. Komisyonun son halini verdiği metin bugün ATO Congresium’da başlayacak program ile CHP delegelerinin oylarına sunulacak. CHP Genel Başkanı Özgür Özel bir açılış konuşması yapacak. Kurultayın divan başkanlığını da CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Zeybek’in yapacağı öğrenildi.

20 MADDEYE YAKIN DEĞİŞİKLİK BEKLENİYOR

Tüzük Hazırlık Komisyonu’nun çalışmasına göre CHP tüzüğünde 20’ye yakın maddede değişiklik yapması bekleniyor. Bu kapsamda, Genel Sekreter güçlendirilecek. Kurultaylarda genel başkan aday gösterilmeyecek ancak istemesi durumunda aday olacak. Genel başkan adaylarının da delegenin yüzde 5 imzasıyla aday olabilmesi aday olacakların da en fazla yüzde 10 imza ile başvurusu yapabilmeleri sağlanacak.

KILIÇDAROĞLU KATILMAYACAK

Öte yandan eski CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun protokoldeki yerinin hazır olduğu ancak programa katılmayacağı öğrenildi.

Kemal Kılıçdaroğlu’ndan flaş tüzük kurultayı kararı

HANGİ DEĞİŞİKLİKLER BEKLENİYOR?

Tüzük taslak metni komisyon üyeleri tarafından dün oy birliğiyle kabul edildi. Tüzük değişikliğiyle milletvekili ve belediye başkanları için üç dönem sınırı getirilecek. Tüzük komisyonunun kabul ettiği taslak metne göre dönem sınırı, Meclis’te 27. Dönem itibariyle başlamış kabul edilecek. Belediye başkanları için de benzer madde geçti. Örgüt gözetiminde ön seçim olursa il kotası yüzde 15’e kadar, hakim gözetiminde ön seçim olursa yüzde 5 kontenjan belirlenecek. Kadın kotası yüzde 35 olarak belirlenecek. Gençlik kotası ikiye ayrılacak. 18-25 yaş kotası 10, 25-40 yaş yapılacak ilk olağan kurultayda kotası yüzde 15 olarak belirlendi. Kotaların bir sonraki kurultaylarda arttırılacağı da kararlaştırıldı.

CHP’de tüzük metni kabul edildi! Cumhurbaşkanı adayı belirlemede parlamenter sistem mesajı

CUMHURBAŞKANI ADAYI BELİRLEMEDE DÜZENLEME YOK

Cumhurbaşkanı adayı belirleme yöntemine ilişkin taslakta herhangi bir değişiklik yapılmadı. Cumhurbaşkanı adayı belirleme yönteminin Siyasi Partiler Kanunuyla düzenlenmesi ve CHP’nin parlamenter sisteme geçiş kararlılığını sürdürmesi nedeniyle bu maddede düzenleme yapılmadığı ifade edildi.

KURULTAYLAR ÜÇ YILDA BİR

Taslakta il, ilçe kongreleri ve olağan olağan kurultayların üç yılda bir yapılmasına ilişkin düzenleme de yer aldı. Bu düzenlemeyle birlikte bir sonraki olağan kurultayın 2026 sonunda olacağı ifade edildi.

ÖN SEÇİMDE OY KULLANMA ŞARTI

CHP’den yapılan bilgilendirmeye göre, üyelik aidatı 120 lira ve 6 bin lira arasında değişecek. Üyelerin ön seçimlerde oy kullanabilmesi için sandık görevi yapmak, sandık bölgesinde seçim çalışması yapmak, seçim dönemi kampanyalara, mitinglere katılmak gibi kriterler belirlenecek.

BELEDİYE ÇALIŞANLARI YÖNETİCİ OLAMAYACAK

Belediye çalışanları oy kullanmasın maddesinin tüzükten çıkarıldığı öğrenildi. Buna göre, belediye çalışanı kurultayda oy kullanabilecek. Belediyede çalışanlar il, ilçe başkanı ve yönetici olamayacak.

MOBİL UYGULAMA

Bütün delegeler Genel Başkan Özgür Özel’in ricasıyla CHP mobil uygulamasını telefonlarına indirdi. Delegeler kurultaya girişte içeriye konulan karekodları mobil uygulamalarına okutacaklar. Bu uygulama geliştiğinde mitinglerde de kullanılacak.

Kaynak: TELE1