1 Eylül Dünya Barış Günü eylemine polis müdahalesi! 8 gözaltı

Yayın tarihi: 1 Eylül 2024 Pazar 8:17 pm - Güncelleme: 1 Eylül 2024 Pazar 11:44 pm

İstanbul’da 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla düzenlenen eyleme polis müdahale etti. 8 yurttaş gözaltına alındı.

İstanbul Kadıköy’de Emek, Barış ve Demokrasi Güçlerinin çağrısıyla Kadıköy İskele Meydanı’nda 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla eylem yapan yurttaşlara polis müdahale etti. Polisin biber gazı kullandığı müdahale de çok sayıda yurttaş gözaltına alındı.

DEM Parti’den ‘1 Eylül’ mesajı: Barış inşa etmekten başka şansımız yok

“GAZZE’DE YAŞANANLAR İNSANLIĞIN UTANÇ GÖRÜNTÜLERİ”

 

 

Mitingde konuşan Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Dönem Sözcüsü Ertuğrul Eroğlu, 1 Eylül 1939 günü Nazilerin Polonya’yı işgali ile 2’inci Dünya Savaşı’nın başladığını hatırlattı. Eroğlu, milyonlarca insanın savaşta yaşamını yitirdiğini belirtti. Savaşlarda insanlığın bütün kazanımlarının yok edildiğini vurgulayan Eroğlu, “Savaşta dahi hedef olmaması gereken sağlıkçıların, gazetecilerin öldürülmesi ve uluslararası kamuoyunun buna sessiz kalışı. En temel ihtiyaçların dahi karşılanmadığı şartlarda yoksullaştırılan halkların açlık, susuzluk ve beraberinde gelen bulaşıcı hastalıklarla baş etmek zorunda kalması en çok çocukları ve kadınları etkilemektedir. Gazze’nin boşaltılması sırasında yaşananlar insanlığın utanç görüntülerine bir yenisini eklemiştir. Savaşın çıkmasında hiçbir rolü olmayan coğrafyanın emekçi yoksul halkları sürgün yollarında tarifsiz acılar yaşamakta, sığındıkları ülkelerde insanlık dışı şartlar nedeniyle yaşayan ölüler haline gelmektedirler” ifadelerini kullandı.

‘AKP-MHP FAŞİZİMİ KURUMSALLAŞTIRDI’

AKP-MHP’nin 31 Mart yerel seçimlerinde yenilgiye uğradığını ifade eden Eroğlu, yenilginin faturasının faşizmin kurumsallaştırarak sürdürdüğünü söyledi. Eroğlu, “AKP-MHP iktidar bloğu, meşruiyet krizini siyasal ve ekonomik baskıyla kapatmaya çalışırken, faşizmi kurumsallaştırma adımlarını devam ettiriyor. Hukuksuzluklarla, gerici kuşatmayla var olmaya çalışıyor. Diğer yandan grev yapan işçinin, birçok şehirde traktörüyle eylem yaparak sesini duyurmaya çalışan çiftçinin, hayvan katliamını önlemeye çalışan hayvan severlerin, meslek onurlarına sahip çıkan eğitim emekçilerinin, tacize ve şiddete karşı eşitlik ve özgürlük mücadelesi yürüten kadınların, nefrete karşı yaşam mücadelesi veren LGBTİ+’ların, açlık sınırının çok altında bir maaşa mahkum edilen emeklilerin, astronomik rakamlardaki eğitim masraflarına karşı eylem yapan öğrencilerin, ağacına, suyuna, ormanına, toprağına sahip çıkan çevreci yaşam savunucularının taleplerini karşılamak yerine güvenlik güçlerini dikiyor” diye konuştu.

Eroğlu, barış mücadelesinden vazgeçmeyeceklerini vurguladı.

8 GÖZALTI

Açıklamanın ardından alandan slogan ve zılgıtlarla ayrılan kitleye müdahale eden polis sekiz kişiyi gözaltına aldı.

KESK, bu tür antidemokratik uygulamaları kabul etmediklerini belirterek, gözaltına alınanların serbest bırakılması çağrısında bulundu.

 

İstanbul’da 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla düzenlenen eyleme polis müdahale etti. Çok sayıda yurttaş gözaltına alındı.

Kaynak: TELE1