İletişim özgürlüğü

Yayın tarihi: 29 Ağustos 2024 Perşembe 10:23 am - Güncelleme: 29 Ağustos 2024 Perşembe 10:23 am

Hüsnü Mahalli

Başka bir açıdan

Fransız polisi , Telegram uygulamasının kurucusu Rus işadamı ve aynı zamanda Fransız vatandaşı olan Pavel Durov’u 24 Ağustos’da göz altına aldı.

Fransız kanalı TF1’e göre Avrupa Birliği yetkililerinin Telegram’a yönelik ana şikayetinin Durov’un ” Telegram üzerinden yapılan şifreli mesajlaşma konusunda Fransız güvenlik güçlerinin isteklerine yanıt vermemesidir”. Gazze’de devam eden İsrail’in toplu katliam ve soykırım saldırılarına sert tepkileriyle bilinen Amerikalı gazeteci yazar Jackson Hinkle, Durov’a yönelik suçlamalarla ilgili olarak X platformunda bir paylaşımda bulunarak “ Durov’un göz altına alınmasında Gazze’de soykırımı finanse eden, Ukrayna’da kara para aklayan ve Latin Amerika’da uyuşturucu kartellerini silahlandıran ABD yönetimi var” dedi.

Eski adıyla Twitter’in yani X platformunun sahibi Elon Musk ise bir paylaşımda bulunarak “ Böyle giderse 2030 yılında Avrupa’da herhangi bir sosyal medya platformunda bir karikatürü beğenirseniz idam edilebilirsiniz’ dedi.

Amerikalı gazeteci Tucker Carlson ise Telegram’ın kurucusuyla aylar önce yaptığı bir röportajı yeniden yayınlayarak şu yorumu yaptı: “Devlet, Telegram kurumunu kontrol etmeye çalıştığında Pavel Durov Rusya’yı terk etti, şirketini Dubai’ye taşıdı ve Fransız vatandaşı oldu .

Ama sonuçta onu kitlelerin ifade özgürlüğünü kullanmasına izin verdiği için tutuklayan Putin değil, Biden yönetiminin müttefiki ve NATO üyesi bir Batılı ülke oldu. Bu ise; hükümetlerin ve istihbarat teşkilatlarının talebi üzerine gerçeği sansürlemeyi reddeden tüm platform sahiplerine canlı bir uyarıdır.” dedi. WikiLeaks’in kurucusu Julian Assange’ın ortağı İtalyan milletvekili Adrian Macrae ise Sputnik’e verdiği röportajda aynı şeye dikkat çekti ve Durov’un tutuklanmasının “Amerikan istihbarat servisleri ve NATO’nun talimatıyla geldiğini” söyledi.

Bu tepkiler üzerine Durov dün gece beş milyon Avro kefaletle serbest kaldı ama Fransa’dan ayrılmasına izin verilmedi,

Peki işin gerçeği ne?

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşta kitleler, savaştaki gelişmeler hakkında hızlı haber almak için bir milyar abonesi olan Telegram kanallarını takip ediyor. Çünkü İsrail ve ABD’nin baskılarıyla Facebook, WhatsApp, YouTube ve benzeri iletişim platformlarının içerik yasağı devam ediyor ve insanlar bundan çok rahatsız oluyor. Platform yönetimi ise sosyal medyanın diğer platformlarından farklı olarak 7 Ekim’den bu yana gelen tüm baskıları göğüsleyerek Hamas’ın hesaplarını engellemiyor ve paylaşılan tüm haber ve görsellerin yayınlanmasına izin veriyor.

Ama ABD ve müttefiklerini çok daha rahatsız eden konu Ukrayna’da savaşan Rus ordusunun kırılması imkansız şifreleme sistemini kullanarak Telegram üzerinden haberleşmesidir. Emperyalist ülkeler ve İsrail için benzer bir diğer sıkıntı Çinlilerin yönettiği TikTok platformunun her türlü içerik kontrolünü reddetmesidir. Oysa bu ülkeler İnstagram, Facebook, Messenger, YouTube, Google ve benzeri sosyal medya ve arama motorlarını kontrol edebiliyor, ‘zararlı’ içerikleri engelliyor, abonelerin kişisel bilgilerine rahatlıkla ulaşabiliyorlar ve işlerine geldiği gibi kullanabiliyorlar.

Demokrasi, özgürlük ve insan hakları gibi kavramlar Batılı ülkelerin umurunda değil artık.

ABD ve Batılı müttefikleri Irak’da, Afganistan’da ve son olarak kanlı Arap Baharı sürecinde Suriye başta olmak üzere milyonlarca insanı öldürecek ama kitleler bunlarla ilgili haber ve görselleri paylaşamayacak.

Benzer şekilde İsrail ; Gazze ve Batı Şeria’da on binlerce Filistinliyi öldürecek, yüz binden fazlasını yaralayıp sakat bırakacak ve tüm okul, hastane, cami ve her şeyi yerlebir edecek ama kimse bunlarla ilgili bir şeyler yazıp paylaşamayacak.

Türkiye’yi anlatmaya gerek yok.

Son örnek İnstagram’ın yasaklanması.

Bunun öncesinde başka yasaklar, soruşturmalar ve Silivri’ler var.

Yasak sitelerin sayısının bir milyon civarında olduğu söyleniyor.

Yandaş medya ve trollere ise her şey serbest.

Bu da normal çünkü batının kıskandığı özgür ve tam demokratik Yeni Türkiye’de yaşıyoruz!!

 

Kaynak: TELE1