Kılıçdaroğlu’na siyasi yasak gelir mi? Avukatı TELE1’e anlattı

Yayın tarihi: 28 Ağustos 2024 Çarşamba 10:05 pm - Güncelleme: 28 Ağustos 2024 Çarşamba 10:08 pm

Özel Haber: Egehan Erkün

MHP’li siyasetçilerin yaptığı başvuru kapsamında eski CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu hakkında dava açıldı. Kılıçdaroğlu’nun 10 yıllık ifadelerinin taranarak başvuru dosyasına eklendiği davada, mahkeme siyasi yasak da istenilen iddianameyi kabul etti. Kılıçdaroğlu’nun avukatı Celal Çelik, dava süreci ile ilgili ayrıntıları TELE1’e anlattı.

Milliyetçi Hareket Partili (MHP) siyasetçiler tarafından yapılan başvuru kapsamında eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na dava açıldı. ‘Suç ve suçluyu zincirleme şekilde övme’ suçlamasının yöneltildiği iddianamede, Kılıçdaroğlu için 3,5 yıla kadar hapis cezası ve siyasi yasak istendi.

İddianamenin mahkeme tarafından kabul edildiğini belirten Kılıçdaroğlu’nun avukatı Celal Çelik, süreç ile ilgili ayrıntıları Tele1.com.tr’den Egehan Erkün’e aktardı.

Çelik, dava sürecini şu cümlelerle aktardı:

“MHP Genel Başkan Yardımcıları tarafından, genel başkanımızla ilgili saçma sapan iddialarla, 10 yıllık, geçmişte kullanılan ifadelerle suç duyurusunda bulunmuşlardı. Süreç sonunda, bize göre tamamıyla verilen siyasi talimat çerçevesinde olmayan bir suç yaratılarak, genel başkanımızla ilgili ‘suçu ve suçluyu övmek’ suçundan dava açıldı. Yeni bir dava. Siyasi yasak da isteniyor”

Kemal Kılıçdaroğlu'nun Avukatı Celal Çelik

Kemal Kılıçdaroğlu’nun Avukatı Celal Çelik

“SUÇ KAPSAMINDA GÖSTERİLMEYE ÇALIŞILAN İFADE DEMİRTAŞ’LA İLGİLİ”

Kılıçdaroğlu’nun, geçmişte Demirtaş ile ilgili sorulan soruya verdiği yanıtın suç kapsamında gösterilmeye çalışıldığını belirten Çelik, şunları söyledi:

“Genel başkanımıza suç kapsamında gösterilmeye çalışılan ana olgu Demirtaş ile ilgili. Ama sadece Demirtaş değil. Genel başkanımızın tutuklu gazeteciler ile ilgili yaptığı eleştiriler de var. Sezgin Tanrıkulu ile ilgili yaptığı eleştiri vardı. Bir de asıl olan Demirtaş ile ilgili. Genel başkanımıza soruyorlar: Demirtaş ‘Ben Kürdistan dediğim için tutukluyum’ demiş. Bu genel başkanımıza soruluyor. Genel başkanımız da ‘Olabilir mi’ diyor. Yargıyı eleştiriyor. Siyasi saiklerle hareket edildiğini söylüyor. ‘AKP’liler defalarca kez Kürdistan lafını kullandı, eğer bu suçsa o zaman herkesle ilgili işlem yapılması gerekir’ minvalinde haklı değerlendirmeler yapıyor. İşte bu değerlendirme ‘suçu ve suçluyu övme’ olarak karşımıza çıkabiliyor.”

“MAHKEME İDDİANAMEYİ KABUL ETTİ”

Çelik, şöyle devam etti:

“MHP’li siyasetçilerin şikayeti bu. Genel başkanımızla ilgili bir şey bulmaları zaten söz konusu değil. Kendilerince bir şey bulmaya çalışıyorlar. Birçok şeyi şikayet ediyorlar. Elbette genel başkanımızı savunmak için her şeyi yapacağız. Sonuçta dava açıldı. 2 gün önce bana bu bilgi geldi. Mahkeme iddianameyi kabul etti. Dolayısıyla süreç başladı bizim için.”

“SİYASİ YASAK KARAR KESİNLEŞİRSE UYGULANIR”

Kılıçdaroğlu için istenen siyasi yasak ile ilgili konuşan Çelik, “Siyasi yasak, şu anda uygulanamaz. Ceza verilmesi, kararın kesinleşmesiyle birlikte uygulanabilir. Benzer olayı Canan Kaftancıoğlu’nda yaşadık. Suçu ve suçluyu övmekten ceza aldı. Absürt bir şey. Türkiye’de siyasi talimat söz konusu olduğunda, yargı anında yanıt veriyor. Can Atalay olayında da gördük, birçok olayda gördük” ifadelerini kullandı.

“BU SUÇSA AKP’LİLER HAKKINDA DA İŞLEM YAPILMALI”

Benzer ifadelerin AKP’li siyasetçiler tarafından da geçmişte defalarca kez dile getirildiğini belirten Çelik, “Normalde böyle bir iddianameyi düzenleyen savcının hukuken görevden alınması lazım. Ama burası Türkiye. Ortada bir suç olmadığı belli. Genel başkanımız gayet doğal bir şekilde aktarıyor. Aynı sözü AKP’li siyasetçiler de defalarca kez söyledi. Bu suçsa, onlarla ilgili de işlem yapacaksınız. Yargıda çifte standart olmaz ki” dedi.

SİYASİ YASAK GELİR Mİ?

Çelik, Kılıçdaroğlu’na yönelik siyasi yasak ihtimaline ilişkin ise, “Türkiye’de hukuki olmayan kararlarla karşı karşıya olasılığımız var. Ama biz genel başkanımızı ölümüne savunuruz” dedi.

Özel, Kılıçdaroğlu ve İmamoğlu aylar sonra aynı karede

Kaynak: TELE1