MEB okullarda ‘imamlar’ için ders mi hazırlıyor?

Yayın tarihi: 27 Ağustos 2024 Salı 7:52 am - Güncelleme: 27 Ağustos 2024 Salı 7:53 am

Dinsel kavramların ağırlıkta olduğu “adabımuaşeret” dersi için eğitimciler, “Okullara atanacak imamlar tarafından okutulacağı anlaşılıyor” yorumunu yaptı.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” adlı yeni öğretim izlencesi, yeni dönemde her kademinin ilk sınıfında uygulanmaya başlanacak. Yeni öğretim izlencesine karşı eğitim sendikalarının da çalışmaları sürüyor.

RAPOR HAZIRLANDI

Cumhuriyet’te yer alan habere göre, bu kapsamda Eğitim-İş, yeni öğretim izlencesini davaya taşımak için bilim kuruluna derslere ilişkin rapor hazırlattı. Eğitim-İş Sendikası Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Dilek Gözütok da 4. sınıfta gösterilecek “İnsan Hakları, Vatandaşlık ve Demokrasi” dersinin içeriğine ilişkin rapor hazırladı.

“TÜRKİYE’DE KAÇ ÇOCUK BU HAKKA SAHİP”

Yeni öğretim izlencesi kapsamında hazırlanan ders izlencesine yönelik Gözütok, “Kimlerin hazırladığı bilinmeyen bu metni yazanlar, eğer kasıtlı olarak yapılmadıysa, insan hakları ve vatandaşlık eğitimi konu alanında yetersizdir. Bu metne uygun olarak ders kitabı yazılırsa ve çocuklara okutulursa, çocukların ‘insan haklarını öğrenme hakkı’ ihlal edilir. Ders kapsamında çocuğun mutlu, sağlıklı ve güvenli hayat sürdürme hakkı üzerinde duruluyor, diğer haklar yok sayılıyor. Türkiye’de acaba kaç çocuk bu hakka sahip?” ifadelerini kullandı.

İzlencenin içinde geçen, “Türkiye’nin gelirine oranla dünyada en çok yardım faaliyeti yürüten ülkelerden biri olduğu, yardıma muhtaç birçok insana ev sahipliği yaptığı örneklerle desteklenerek vurgulanır” ifadesine ilişkin Gözütok, “Bu metni hazırlayanlar insan hakları, vatandaşlık ve demokrasi konularının eğitim programını hazırlamak yerine hükümetin yanlış politikalarını 10 yaşındaki çocuğa onaylatmayı amaçlamış” değerlendirmesinde bulundu.

‘İMAMLARA DERS HAZIRLANIYOR’

Diyanet’in geçen haftaki hutbesinde “çocukların Adabımuaşeret dersini” seçmeleri için çağrıda bulunması tepki çekmişti. adabımuaşeret dersi için de değerlendirmeler de bulunan Gözütok: “Galiba MEB okullara atadığı/atayacağı imamlara (manevi danışmanlara) ders hazırlıyor. MEB bu dersle konu alanı sosuyla din öğretmektedir. Bu derslerin okullara atanan imamlar tarafından okutulacağı anlaşılmaktadır” dedi.

Kaynak: Cumhuriyet