İzmir yangının nedeni de kopan elektrik telleri çıktı

Yayın tarihi: 19 Ağustos 2024 Pazartesi 2:54 pm - Güncelleme: 19 Ağustos 2024 Pazartesi 4:04 pm

İzmir Valisi Süleyman Elban Menderes ve Urla’daki yangınlarla ilgili 7 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Elban yangının elektrik tellerinin kopmasıyla çıktığını duyurdu. Mardin ve Diyarbakır’da haziran ayında da elektrik hatlarının neden olduğu orman yangınında 11 yurttaş yaşamını yitirmişti.

AFAD Başkanı Okay Memiş ve İzmir Valisi Süleyman Elban, İzmir’deki orman yangınları sonrası gerçekleştirilen hasar tespit çalışmalarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Vali Elban, yangınların çoğunun ihmal kaynaklı olduğunu söyleyerek 7 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Elban, Menderes ve Urla’da çıkan yangının elektrik tellerinin kopmasıyla çıktığını aktardı.

İzmir alev alev yandı! Karşıyaka ve Urla’daki yangınlar kontrol altında

“142 YAPI ETKİLENDİ”

Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Okay Memiş, 15 Ağustos’ta başlayan orman yangınlarında ilk tespitlere göre İzmir, Manisa ve Aydın’da toplam 142 yapının etkilendiğini söyledi.

İzmir Karşıyaka Seyirtepe’de gazetecilere açıklama yapan Memiş, 15 Ağustos’tan itibaren yoğun olarak İzmir, Manisa, Aydın, Uşak, Muğla, Karabük ve Bolu’da etkili olan büyük ölçekli orman yangınlarının yaşandığını ifade etti. Memiş, şunları kaydetti:

“Orman yangınlarından etkilenen yerleşim yerlerinde ülke genelinde toplam 4 bin 700 vatandaşımız güvenli yerlere tahliye edilmiştir. Yangından zarar gören yerleşim yerlerinde hasar ve zarar tespit çalışmaları an itibariyle devam etmektedir. İlk belirlemelere göre İzmir, Manisa ve Aydın illerimizde toplam 142 yapı orman yangınlarından etkilenmiştir. Bunlardan 11’i yıkık, 92’si ağır hasarlı, 32’si ise az hasarlıdır. Hasar tespit çalışmalarımız devam etmektedir. Özellikle İzmir’de konut, iş yeri ve tarım zararlarıyla ilgili çalışmalar devam etmektedir. Uşak, Muğla, Bolu ve Karabük illerimizde meydana gelen yangınlarda an itibariyle yapısal hasar ve zarar tespiti bulunmamaktadır. Ancak ilerleyen süreçte yine değişik bir şekilde bilgi olursa sizlerle paylaşacağız.”

DİYARBAKIR VE MARDİN’DE DE ELEKTRİK KABLOLARI NEDENİYLE YANGIN ÇIKMIŞTI

Diyarbakır ve Mardin’de haziran ayında çıkan orman yangınlarında 11 yurttaş yaşamını yitirmişti. Çıkan yangınların elektrik hatlarından kaynaklandığı belirtilmişti. Söz konusu iddiaları Dicle Elektrik “Bazı medya kanallarında yangının elektrik kaynaklı olduğu belirtilmiş olsa da, yaptığımız incelemelerde yangının elektrik iletim hatlarından kaynaklanmadığını belirledik. Hatta belirtilen bazı bölgelerde elektrik iletim hatlarının dahi yangının meydana geldiği bölgelerden geçmediğini gördük” açıklamasıyla yalanlamıştı.

BİLİRKİŞİ DİCLE ELEKTRİĞİ YALANLADI

Mardin ve Diyarbakır’daki yangınlarla ilgili hazırlanan bilirkişi raporunda Köksal Mahallesi’ndeki Sigortalı Yük Ayırıcı direğine, sigorta yerine iletken tel sarıldığı söylenmişti. Aynı raporda bu telin koparak kuru otları tutuşturduğu ve yangının şiddetli rüzgarın etkisiyle geniş bir alana yayıldığı ifade edilmişti. Bu raporla Dicle Elektriğin açıklamaları yalanlanmıştı.

Kaynak: TELE1