Bakan Yumaklı’dan ‘katliam yasasıyla’ ilgili belediyelere yaptırım tehdidi!

Yayın tarihi: 15 Ağustos 2024 Perşembe 12:39 pm - Güncelleme: 15 Ağustos 2024 Perşembe 12:39 pm

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, sokak hayvanlarının katledilmesinin önüne açan yasa ile ilgili belediyeleri hedef aldı. “Sokaklarda sahipsiz hayvan ve köpek olmasın” diyen Yumaklı, yasaya uymayacağını belirten belediyelerle ilgili, “kanundaki yaptırımlara maruz kalacaklar” ifadesini kullandı.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, hayvan katliamının önünü açan ve toplumda birçok kesimin tepkisini çeken Hayvanları Koruma Kanunu’nda yapılan değişikliğe ilişkin açıklamalarda bulundu.

TGRT Haber’e konuşan Yumaklı, söz konusu düzenleme nedeniyle ‘teşekkür’ aldığını iddia ederek “Belediyelerin bunu uygulamıyoruz demesi kaos demek. Sosyal medya sokaktakinin aynısını hiçbir zaman yansıtmıyor” dedi.

“UYGULAMAYAN BELEDİYE YAPTIRIMA MARUZ KALACAK”

Yumaklı, yasayı uygulamayacağını belirten belediyelere ilişkin şöyle konuştu:

“Biz bütçesinden gerekli payı ayırmış mı, hayvan barınaklarında standartları sağlamış mı, bunlara bakacağız. Bunu çok başarılı uygulayan belediyeler var. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Düzce Belediyesi gibi. Bunu uygulamak istemeyenler aslında o bütçeleri başka yerlere harcama istiyorlar. Bunu yapamayan belediyeler kanundaki yaptırımlara maruz kalacak. Çünkü kamu görevlisi kamu görevini yerine getirmek zorunda. Sokaklarda en büyük denetçi halkın kendisidir. Gereğini yapmayana zaten vatandaşımız tepki gösterecektir. 

Katliam yasasına balkon pankartlı tepki: Öldüremezsiniz !

Yumaklı, yasanın çıkmasını hayvana şiddet olaylarından sonra olduğunu öne sürerek, şunları söyledi:

“Kanun yürürlüğe girdikten sonra sorumluluklar başladı. Ancak biz detaylar için ikincil düzenlemeler yapmak durumundayız. Son birkaç rötuş kaldı, ondan sonra yayınlayacağız bunu. Yönetmelik çıkacak.

Bu konunun başından itibaren aynı şeyi söyledik. Sokak hayvanlarının toplumsal hayatı olumsuz etkileme potansiyeli son derece yüksek. Artık herkes tarafından kabul edilen bir sorunu çözmek üzerine çalışmalardı. Sahipsizlik sorumsuzluğu getirir. Sokaklarda sahipsiz hayvan, köpek olmasın. Öncelikle yerel yönetimler bunları toplasın, rehabilite etsin, sahiplendirsin ve bunlar çiplensin. Sahiplenmeyenler de barınaklarda hayatına devam etsin.

Ancak hayvanların sokaklardan çekilmesini engellemek üzerine bir strateji izlendi. Ancak bu kişiler bu sorunun olduğunu kabul ederken diğer taraftan bu yasayı engellemek için her şeyi yaptılar. Neresinde katliam var anlamış değilim. Bu konuyla ilgili kanundaki değişikliklerin, bir hayvana işkence edilmesiyle ilgili bir harf bile yokken ‘bu bir katliam yasası’ demek aslını inkar etmektir.

En büyük problem zaten yasayı okumamak. Yasayı okumadıklarını düşünüyorum. Okuduklarını da siyaset malzemesi yapmak için çarpıttıklarını düşünüyorum. Ama burada TBMM vatandaş adına çok önemli bir görev icra etti, bu sorunun çözümüne ilişkin yasal düzenlemeyi yerine getirdi”

ALTINDAĞ’DAKİ KATLİAM

Yumaklı, ilk olarak TELE1’in gündeme getirdiği Altındağ Belediyesi’nde sokak hayvanlarının katledilmesiyle ilgili de konuştu.

Yumaklı, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Altındağ Belediye Başkanımızla konuştum. ‘Bana ihbar geldi, 4 yerde hayvanlar kazaya uğramış, gidip almaya çekiniyorum’ dedi. Yani uygulayıcıları baskı altına almaya çalışıyorlar. Bunun kime faydası var? Her şeyden önce yasanın uygulanmasını diğer bakanlıklarımız da takip edecek. Biz bunun denetim sorumluluğunu, bununla ilgili kayıtlılığı sağlayacak bakanlığız. İkincil düzenleme de çıkınca bütün detayları vermiş olacağız.”

AKP’li belediyeden Ankara’nın göbeğinde köpek katliamı!

Bakan Yumaklı, İbrahim yumaklı, katliam yasası

Kaynak: TGRT Haber