TÜİK önünde protesto! Fatura ve fişler yırtıldı

Yayın tarihi: 14 Ağustos 2024 Çarşamba 5:45 pm - Güncelleme: 14 Ağustos 2024 Çarşamba 5:56 pm

Haber: Haber Merkezi

TÜİK’in enflasyon sepetindeki madde fiyatları tartışmalara yol açtı. Kuruma göre, doktor muayenesi 34 lira, kira 5 bin lira. Yurttaşın mutfağında tencere kaynamaz, maaşlar kiraları karşılamaz hale geldi. Hal böyle olunca TÜİK eleştiri oklarının hedefinde kaldı. Sosyalistler Partisi TÜİK Ankara Bölge Müdürlüğü önünde protesto yaptı. Grup fişleri yırtarak TÜİK binasına fırlattı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan enflasyon verileri, Nisan 2022’den sonra madde sepeti verilerini açıklamayı durdurmasının ardından daha da tartışmalı hale geldi. “Kamuoyu yanlış yorumluyor ve bu da yanlış anlamalara yol açıyor” gerekçesiyle enflasyon hesabında yer alan maddelerin fiyatı 2 yılı aşkın süredir yayımlanmıyor. Ekonomim yazarı Alaattin Aktaş, Nisan 2022’de yayımlanan son verilerin endeksteki değişim oranları üzerinden güncel madde fiyatlarını hesapladı. O hesaplamalara göre; ev kirası 5 bin 845 TL, doktor muayenesi 34 TL, zeytinyağı 113 TL.

“TÜİK ORTA VADELİ PROGRAM İÇİN HALKA YALAN SÖYLÜYOR”

Fiyatlar gerçeği yansıtmadığı gerekçesiyle eleştiri oklarının hedefinde kaldı. Bir tepki de Sosyalistler Partisi’nden geldi. SOLDEP’liler TÜİK Ankara Bölge Müdürlüğü önünde TÜİK fiyatlarını protesto etti. Tük önünde yapılan açıklamada; “TÜİK orta vadeli program için Türkiye halklarına yanlış veri vermekte ve yalan söylemektedir. TÜİK çalışanlarına sesleniyoruz. 6 bin 200 TL’ye bize kiralık ev gösterin. 34 liraya doktor muayenesi gösterin. 2 liraya yumurta gösterin. TÜİK orta vadeli program için emekçiyi eziyor, halka yalan söylüyor,”

“İNSANLAR YEMEK ARTIĞI TOPLUYOR”

SOLDEP tarafından yapılan açıklamada; “TÜİK çalışanlarına sesleniyoruz. Çocuklarınıza onurlu bir gelecek bırakmak için doğruları söyleyin. Halka yalan söylemeyin. Bu memlekette çocuğuna pantolon alamadığı için intihar edenler var. Çocuğunu ısıtamadığı için intihar edenler var. Bugün evinize dönerken çöp konteynerlerinin önüne bakın, insanlar çöplerden yemek artığı topluyor.” ifadeleri kullanıldı. Tepki olarak fişler yırtılarak TÜİK binasına fırlatıldı.

Emekliye sefalet zammı yapan AKP’nin ‘müjdesi’ şezlong ve şemsiye!

Kaynak: HABER MERKEZİ