Vahim soru: Uyuşturucu baronuna iki ayrı Türk kimliğini kim verdi?

Yayın tarihi: 14 Ağustos 2024 Çarşamba 9:24 am - Güncelleme: 14 Ağustos 2024 Çarşamba 9:44 am

Avrupa’nın en büyük uyuşturucu baronu Hollandalı Leijdekkers’e Muğla’da iki farklı isimle oturum izni verildiği ortaya çıktı.

BirGün yazarı ve gazeteci Timur Soykan, bugünkü “Skandalın kimlik belgeleri” başlıklı yazısında Avrupa’nın en büyük uyuşturucu baronu Hollandalı Joseph Johannes Leijdekkers’e Muğla’da iki farklı isimle verilen oturum izinlerini yayınladı.

Soykan yazısında, “Gerçekten muz cumhuriyetinde olmaz ama Türkiye’de artık oluyor. Uyuşturucu baronları ise çifter çifter oturum izni alıyor. Ancak bu izinlere aracılık edenler, imza atanlar yargılanmıyor” dedi.

“İki oturum izni de aynı şehirde, Muğla’da verilmiş. Bu skandalın sorumluları nasıl kurtarıldı?” diyen Soykan’ın yazısı şu şekilde:

“Ortada büyük bir skandal var ve ülkede devlet çürüdüğü için iğne ile kuyu kazarak gerçeği aramalıyız.

Abdullah Alp Üstün’ün 13 Haziran 2023 günü Bodrum Yalıkavak’ta yakalandığı villada polisin tuttuğu tutanağa göre; Tombul Jos için ‘Daniel Ernst’ ismine düzenlenmiş bir oturum izni kartı daha bulunmuştu. Hollandalı uyuşturucu baronuna çifte oturum izni verildiği anlaşılıyordu. Avrupa’nın en büyük uyuşturucu baronuna Türkiye’de iki ayrı isimle oturum izni verilmesi büyük bir skandaldı. Çünkü oturum izni verilirken başvuranların parmak izi ve biyometrik fotoğrafları alınıyor. Normalde aynı kişinin iki farklı isimle oturum izni alması imkânsız.

Ama Türkiye’de devlet çürüdü ve parası olan için imkânsız diye bir şey yok.”

NE OLMUŞTU?

Interpol’ün kırmızı bültenle aradığı Hollandalı uyuşturucu baronu Joseph Johannes Leijdekkers liderliğindeki çetenin Türkiye’de bulunan yönetici ve mensuplarına Haziran 2023’te yapılan operasyonlarda 34 kişi gözaltına alınmıştı.

Çetenin önde gelen isimleri “Kara Mamba” lakaplı Isaac Bignan ve Jurean Anthony Finix de yakalananlar arasındaydı. Daha sonra yapılan operasyonlarla gözaltı ve tutuklamalar devam etmiş, Leijdekkers’ın kardeşi Wilhelmus Adrianus Leijdekkers da Ocak 2024’te İstanbul’da yakalanarak tutuklanmıştı.

Soruşturmanın tamamlanması üzerine İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen 15’i tutuklu 51 sanıklı davanın 5 Temmuz’daki duruşmasında, savcının tutuklu sanıkların tutukluluk halinin devamını talep etmesi ve kara para aklandığıyla ilgili hazırlanan detaylı MASAK raporuna rağmen 15 tutuklu sanığa da tahliye kararı verildi ve cezaevinden salıverildiler.

Savcılığın tahliye kararlarına itirazını kabul eden İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi; Abdullah Alp Üstün, oğlu Efe Alp Üstün, Aziz Demir, Bahadır Mert Oğur, Eric Schroeder, Selçuk Aydın ve Wilhelmus Adrianus Leijdekkers’ın yeniden tutuklanmasına karar vermiş ancak tüm sanıkların firar ettiği ortaya çıkmıştı.

Almanya’da aranan uyuşturucu baronu da Türkiye’de yakalandı

Kaynak: HABER MERKEZİ