Enflasyon Temmuz ayında neden arttı? Merkez Bankası zam yükünü itiraf etti

Yayın tarihi: 6 Ağustos 2024 Salı 2:08 pm - Güncelleme: 6 Ağustos 2024 Salı 2:08 pm

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) temmuz ayında enflasyonun artmasının nedeninin vergi zamları olduğunu itiraf etti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre temmuz ayında enflasyon yüzde 3,23 arttı. Yıllık enflasyon ise yüzde 61,78 olarak ölçüldü.

Emekliye ve memura yapılacak zammın belirleneceği haziran ayı enflasyonu ise 1,64 olarak açıklanmıştı. Haziran enflasyonunun düşük çıkmasının sebebi ise sepeti etkileyen tüm zamların temmuz ayına bırakılmasıydı. Haziran ayı enflasyonu düşük çıksın diye 20 Haziran’da akaryakıta yapılacak zam  enflasyon hesabının tamamlandığı günden bir gün sonraya yani 25 Haziran’a ertelenmişti. Emekli ve memura yapılacak olan zammın belirlenmesinin ardından ise temmuzda iğneden ipliğe her ürüne adeta zam sağanağı başladı.

Emekliye, memura zammı düşük tutma oyunu temmuz enflasyonunu fırlattı

ENFLASYON RAPORUNDA ZAM DETAYI

TÜİK’in açıkladığı temmuz enflasyonu aylık bazda yükseldi. Temmuz ayında aylık enflasyon yüzde 3.23 arttı. Yıllık bazda ise 61.78’e geriledi. Aylık bazda enflasyonun neden arttığını ise Merkez Bankası açıkladı. Merkez Bankası’nın açıklamasına göre enflasyonun artmasının sebebi temmuz ayında yapılan vergi zamları.

Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada temmuz ayında enflasyonun yüksek çıkmasında maktu vergi güncellemeleri ile yönetilen ve yönlendirilen kalemlerdeki fiyat artışlarının etkisinin belirgin olduğunu açıkladı.

Merkez Bankası tarafından temmuz ayı fiyat gelişmeleri raporu yayımlandı. Merkez Bankası, yıllık enflasyonun tüm ana gruplarda gerilediğini belirtirken hizmet grubunda aylık fiyat artışının güçlü seyrini koruduğunu belirtti.

“Yıllık enflasyon, yüksek bazın da etkisiyle tüm ana gruplarda düşüş sergilemiştir” değerlendirmesinde bulunan TCMB’nin raporunda şu görüşlere yer verildi:

“Aylık fiyat artışı ise önceki aya kıyasla güçlenmiş, söz konusu gelişmede maktu vergi güncellemeleri ile yönetilen ve yönlendirilen kalemlerdeki fiyat artışlarının etkisi belirgin olmuştur. Nitekim, enerji grubu, mesken elektrik tarifelerinde yapılan artış ile akaryakıt ve tüp gazdaki otomatik vergi düzenlemesini takiben, yüksek fiyat artışıyla temmuz ayında öne çıkmıştır. Gıda grubunda aylık enflasyon yataya yakın seyrederken, mevsimsel ortalamalarının üzerinde artış sergileyen taze meyve ve sebze fiyatları daha olumlu bir görünümün önüne geçmiştir. Hizmet grubunda aylık fiyat artışı güçlü seyrini korumuş, alt gruplar genelinde fiyat artışlarının yükseldiği izlenmiştir. Diğer taraftan, temel mal enflasyonu düşük seyretmeye devam etmiştir. Kur ve iç talep gelişmelerini takiben dayanıklı mal fiyatları ılımlı bir şekilde yükselmiş, mobilya fiyatlarındaki gerileme dikkat çekmiştir. Aylık üretici enflasyonu enerji grubu kaynaklı olarak artarken, yıllık üretici enflasyonu yüksek baz etkisiyle önemli ölçüde gerilemiştir. Bu görünüm altında, mevsimsellikten arındırılmış verilerle B ve C göstergelerinin aylık artış oranları, önceki aya kıyasla sınırlı bir şekilde yükselirken ikinci çeyrek ortalamasının altında kalmış, çekirdek göstergelerin yıllık enflasyonları
gerilemiştir.”

Kaynak: TELE1