Bölge halkı itiraz etmişti! DSİ’nin Balcılar Barajı Projesi’ne ‘ÇED olumlu’ raporu

Yayın tarihi: 5 Ağustos 2024 Pazartesi 6:26 pm - Güncelleme: 5 Ağustos 2024 Pazartesi 6:26 pm

Bölge halkının istemediği Muğla’da Köyceğiz ve Ula ilçelerinde Devlet Su İşleri tarafından yapılması planlanan Balcılar Barajı, Hidroelektrik Santralleri ve Sulama Projesi’ne ”ÇED Olumlu” kararı verildi.

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, tarafından Muğla’nın Köyceğiz ve Ula ilçesi sınırları içerisinde Balcılar Mahallesi, Alacık mevkiinden sulama ve enerji amaçlı ‘Balcılar Barajı ve Sulaması, Hidroelektrik Santralleri, Malzeme Ocakları, Kırma-Eleme-Yıkama Tesisi ve Beton Santrali’ yapılması planlanıyor.

Bölge halkının istemediği proje için 2022 yılı Mart ayında ÇED süreci başlatılmıştı. Proje ile ilgili olarak hazırlanan ÇED raporu, İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu (İDK) tarafından incelenerek 2023 yılı Ağustos ayında son şekli verilmişti. Projeye, ”Çevresel etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu raporu” verildi.

BÖLGE HALKI İTİRAZ ETMİŞTİ

Geçtiğimiz nisan ayında proje ile ekosistem ve yaşam düzeninin bozulacağını kaydeden bölge halkı, Muğla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü önünde projenin olumsuz etkileri hakkında açıklama yaparak projeye karşı yaklaşık 300 dilekçeyi müdürlüğe teslim etmişti.

ERBAY: ARICILIK FAALİYETİ ÖLECEK

CHP 27. dönem Muğla Milletvekili Burak Erbay da bölge halkına destek vermişti. Erbay, ”Bu baraj yapılırken Namnam Çayı’ndan su alınacak. Oluşturulacak olan baraj yapılırken çok fazla ağaç kesilecek, taş kırma tesisleri yapılacak, dinamit patlatılacak. Orada 5 yıl sürecek bir inşaattan bahsediliyor bunun sonucunda da bölge fazlasıyla zarar görecek. Balcılar mahallesi arıcılık ile geçinen bir bölge. Buradaki baraj faaliyeti yapıldıktan sonra arıcılık faaliyeti ölecek” ifadelerini kullanmıştı.

Muğla’da denize girişler kanalizasyona serbest halka paralı!

Muğla, Köyceğiz, Ula

Bölge halkının istemediği Muğla’da Köyceğiz ve Ula ilçelerinde Devlet Su İşleri tarafından yapılması planlanan Balcılar Barajı, Hidroelektrik Santralleri ve Sulama Projesi’ne ”ÇED Olumlu” kararı verildi.

Kaynak: ANKA