İran korkusu! Biden kurmayları ile savaş odasında!

Yayın tarihi: 6 Ağustos 2024 Salı 9:39 am - Güncelleme: 6 Ağustos 2024 Salı 10:05 am

Hamas Siyasi Büro Başkanı Haniye’nin Tahran’da öldürülmesi, Ortadoğu’da savaş fitilini ateşledi. İran-İsrail arasında ipler gerilirken ABD de İsrail’e desteğini ilk günden açıkladı. İran intikam mesajlarını yinelerken, ABD Başkanı Biden savaş odasında kurmayları ile İran-İsrail gerilimini görüşmek üzere bir araya geldi.

İran ve İsrail arasında yükselen tansiyon Ortadoğu’da bölgesel savaş senaryolarını da gündeme getirdi. İran intikam mesajlarını yinelerken, ABD başkanı Joe Biden İran’ın, İsrail’e olası misilleme saldırısını ve bölgede yaşanan son gelişmeleri ele almak üzere ulusal güvenlik ekibini topladı.

Biden, Türkiye saatiyle 21.00 dolayında Beyaz Saray’a geldi. Biden, “savaş odası” olarak da ifade edilen durum odasında ulusal güvenlik ekibiyle bir araya geldi. Toplantıya, ABD başkanlık seçiminde Biden’ın yerine aday olan Kamala Harris’in de katılması önem taşıyor.

Biden, toplantı öncesinde Ürdün ile de görüştü. İddiaya göre ABD, Ürdün’den 13 Nisan saldırısı döneminde olduğu gibi, hava sahasındaki siha ve füzeleri durdurması yönünde talepte bulundu.

Öte yandan Biden’ın şu aşamada İran’ın saldırısının diplomatik yollarla engellenebileceği beklentisinde olduğu da gelen bilgiler arasında.

İRAN İLE RUSYA – İSRAİL İLE ABD ASKERİ KADEMELERİ BİR ARAYA GELDİ

İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi ve ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı General Michael Erik Kurilla’nın “güvenlik ve stratejik konularda ortak durum değerlendirmesi” yaptı. İran Genelkurmay Başkanı Muhammed Bakıri ile Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Sergey Şoygu ise Tahran’da bir araya geldi.

İSRAİL-HİZBULLAH ÇATIŞIYOR

Öte yandan İsrail ile Lübnan Hizbullah’ı arasında çatışmalar sürüyor. İsrail, Hizbullah mevzilerine havadan saldırırken Hizbullah ise karadan İsrail hedeflerini vuruyor.

TANSİYONU DÜŞÜRME ÇABALARI

Haniye’nin Tahran’da, Hizbullah komutanı Şükür’ün ise Lübnan’da öldürülmesinin ardından bölgedeki ateş hattı genişliyor. İsrail’in İran’ı doğrudan hedef alacağı beklentisi hakim. Bu nedenle de tansiyonun düşürülmesi için diplomatik görüşmeler sürüyor ancak İran’ın itidal çağrılarını, İsrail saldırıları nedeniyle reddettiği bildiriliyor.

TOPLANTI SONRASI İLK AÇIKLAMA

Toplantının ardından ABD Başkanı Joe Biden açıklama yaptı. Biden görüşmenin detaylarını söyle paylaştı;

“İran ve vekillerinin oluşturduğu tehditler, bölgesel gerginliği azaltmaya yönelik diplomatik çabalar ve İsrail’e tekrar saldırı düzenlenmesi halinde destek hazırlıkları konusunda güncellemeler aldık. Ayrıca kuvvetlerimizi savunmak ve personelimize yönelik herhangi bir saldırıya kendi seçtiğimiz şekilde ve yerde karşılık vermek için attığımız adımları da görüştük.”

 

Orta Doğu’da tansiyon yükseliyor! İsrail, Hizbullah’ın bir komutanını daha öldürdü

 

Kaynak: TELE1