Fed faiz kararını açıkladı

Yayın tarihi: 31 Temmuz 2024 Çarşamba 9:24 pm - Güncelleme: 31 Temmuz 2024 Çarşamba 9:38 pm

ABD Merkez Bankası (Fed), politika faizini beklentiler dahilinde değiştirmeyerek sabit tuttu.

Fed faiz kararını açıkladı. Banka politika faizini son 23 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tuttu. Fed Temmuz 2023’ten beri faizleri bu seviyede tutuyor.

Fed’den yapılan açıklamada, faiz oranının sabit tutulması kararının oy birliğiyle alındığı belirtildi. Açıklamada, son göstergelerin ekonomik aktivitenin sağlam bir hızla genişlemeye devam ettiğini gösterdiği bildirildi.

İstihdam artışının yavaşladığına işaret edilen açıklamada, işsizlik oranının arttığı ancak hala düşük kalmaya devam ettiği kaydedildi. Açıklamada, enflasyonun gerilediği ancak hala bir miktar yüksek seyrettiği belirtilerek, “Son aylarda Komite’nin yüzde 2’lik enflasyon hedefine doğru biraz daha ilerleme kaydedildi” denildi.

Uzun vadede maksimum istihdam ve yüzde 2 oranında enflasyona ulaşılmasının hedeflendiği yinelenen açıklamada, istihdam ve enflasyon hedeflerine ulaşmaya yönelik risklerin daha iyi bir dengeye doğru ilerlemeye devam ettiği görüşünde olunduğu ifade edildi. Açıklamada, ekonomik görünümün belirsiz olduğu ve Federal Açık Piyasa Komitesi’nin her iki hedefine yönelik risklere karşı dikkatli olduğu vurgulandı.

Banka’nın açıklamasında, hedeflerin desteklenmesi amacıyla federal fon oranı için hedef aralığın yüzde 5,25-5,50 arasında sabit tutulmasına karar verildiği bildirildi.

EYLÜL’DE FAİZ İNDİRİMİNE GİDİLEBİLİR

Yetkililer, enflasyonun artık ‘bir miktar’ yüksek olduğunu belirtti. Bu, Fed’in faizleri Mart 2022’de artırmaya başlamasından bu yana enflasyonun ilk kez bu şekilde tanımlandığı anlamına geliyor.

Fed’in ekonomiyi değerlendirme biçimindeki bu değişiklik, merkez bankasının bir sonraki politika toplantısında, yani eylül ayında faizleri indirmeye başlayabileceği ihtimalini artırıyor.

Fitch’ten tüm dünyayı ilgilendiren faiz açıklaması

Kaynak: TELE1