CHP, AKP ve MHP’den devralınan belediyelerin borçlarını tek tek açıkladı!

Yayın tarihi: 31 Temmuz 2024 Çarşamba 11:42 am - Güncelleme: 31 Temmuz 2024 Çarşamba 11:42 am

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek, AKP’li ve MHP’li belediyelerden devralınan borçları açıkladı. SGK’ya seslenen Zeybek, “SGK’nın, belli bir tutarın üstünde borcu bulunan tüm kamu kurumlarını ve şirketlerini açıklamasını istiyoruz” çağrısında bulundu.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın CHP’li belediyeleri kastederek, SGK prim borçlarının “kaynağından tahsilatına” başlanacağı açıklamasıyla ilgili tartışmalar sürüyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan borçlarını ödemeyen belediyelerin icraya verileceğini söyledi. Bu açıklamaların ardından CHP, AKP ve MHP’den devralınan belediyelerin borçlarını açıkladı.

Işıkhan CHP’li belediyeleri icraya vermeye hazırlanıyor

CHP Yerel Yönetimler ve Dirençli Kentlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek, 31 Mart 2024 Yerel Seçimleri’ne kadar SGK’nın gündeminde olmayan borçların, “En düşük emekli aylığının 12 bin 500’de tutulmasının utancını gizlemek için” gündeme getirildiğini söyledi. Zeybek, açıklanan borç miktarının SGK’nin 2024 yılı gelir tahminin yalnızca yüzde 3’ünü oluşturduğunun belirtti.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYELERİNİN BORÇLARI

CHP’li Zeybek, CHP yönettiği bazı büyükşehir belediyelerin borçları ile AKP ve MHP’den devralınan belediyelerin borçlarını açıkladı. Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Melih Gökçek’ten devraldığını toplam borcun 2 milyar dolar olduğunu belirten Zeybek, borcun 1 milyar dolar seviyesine indirildiğini ifade etti. Adana Büyükşehir Belediyesi’nde devralınan borcun 1 milyar 18 milyon dolar olduğunu ifade eden Zeybek, borcun 362 milyon dolara kadar düşürüldüğünü vurguladı. AKP’den 535 milyon dolar borçla devralınan İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin borcunun ise büyük metro yatırımlarına rağmen 548 milyon dolar seviyesinde tutulduğu bildirildi.

DEVRALINAN BELEDİYELERİN BORÇ DAĞI

Yerel Seçimleri’nde CHP’ye geçen belediyelerin borçları da listelendi. En büyük borçla devralınan belediyenin AKP’li Turgut Altınok’tan devralınan Keçiören Belediyesi olduğunun altını çizen Zeybek, devralınan en borçlu belediyeleri ve borç tutarlarını şöyle sıraladı:

-Keçiören Belediyesi: 1 milyar 398 milyon TL
– Sancaktepe Belediyesi: 1 milyar 346 milyon TL
– Alanya Belediyesi: 1 milyar 52 milyon TL
– Gaziosmanpaşa Belediyesi: 962 milyon TL
– Beykoz Belediyesi: 702 milyon TL
– Eyüpsultan Belediyesi: 676 milyon TL
– Beyoğlu Belediyesi: 649 milyon TL
– Üsküdar Belediyesi: 648 milyon TL
– Mamak Belediyesi: 591 milyon TL
– Ortahisar Belediyesi: 498 milyon TL

“CHP’NİN KAZANMASI SİNDİRİLEMEDİ”

Zeybek iktidarın, “SGK borcu olan şirketleri açıklamasını” istedi. SGK’nin toplam alacağının 2023 yılı sonu itibarıyla 750 milyar TL’ye ulaştığını kaydeden Zeybek, “Üstelik bu borç Sayıştay’ın, ‘Tahsiline başlayın’ uyarısına rağmen yapıldı” diye konuştu.

Açıklanan borçların belediyelerin değil, belediye iştiraklerinin borcu olduğunu da belirten Zeybek, “SGK’nın, belli bir tutarın üstünde borcu bulunan tüm kamu kurumlarını ve şirketlerini açıklamasını istiyoruz. Anlıyoruz ki iktidar 31 Mart 2024 Yerel Seçimleri’nde CHP’nin kazanmasını hala içine sindirememiştir. İktidar, CHP’li belediyelerin elini kolunu bağlamak içi bir yasal düzenleme hazırlığına düşmüştür” ifadelerini kullandı.

Kaynak: TELE1