Sivas’ta termik santral doğayı katlediyor! Köylere kül yağıyor…

Yayın tarihi: 30 Temmuz 2024 Salı 9:08 pm - Güncelleme: 30 Temmuz 2024 Salı 9:08 pm

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ulaş Karasu, Sivas’ın Gürün ilçesinde 35 yıldır faaliyet gösteren Kangal Termik Santrali‘nin bölge halkı ve doğa için oluşturduğu tehditleri anlattı.

Sivas Gürün’deki termik santralin bölgeye verdiği zarara dikkat çekmek için Mağara Köyü’nü ziyaret eden CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, “Köylerde, tarımda ve hayvancılıkta büyük verim kayıpları oluşuyor. Vatandaşlar ağaçlarından meyve yerine kül topluyorlar”dedi.

Ulaş Karasu, şu ifadeleri kullandı:

“Bunun adı vahşi madenciliğin adıdır. Bu kül dağları ile madencilik faaliyeti yürütülemez. Yapılması gereken, yetkililerin bu kül dağlarını yok etmeleridir. Ancak, Kangal Termik Santrali sorumluluklarını yıllardır sorumluluklarını bir türlü yerine getirmiyor. Bunları toprak ile kapatıp sulamaları ve yeşillendirmeleri gerekirken, yıllardır sulama tesisini bile kurmayan bir tesis ile karşı karşıyayız. Yetkililere bir kez daha sesleniyorum, buradaki vatandaşlarımızın mahkemeye başvuru hakları var ve bu yol açık. Zaten hukuk önünde haklarını da arayacaklar. Bizler de burada yaşayan vatandaşlarımızın sağlığını tehdit eden bu kül dağlarına ve termik santralin yöneticilerinin sorumsuzluğuna karşı mücadele etmeye devam edeceğiz. Oluşan kanserojen tehlikesi nedeniyle tek bir vatandaşımızın dahi hayatını kaybetmesine asla izin vermemeliyiz.”

Köyde yaşayan vatandaşların maskeyle sokağa çıkmak zorunda kaldıklarını, evlerinde balkonlarına dahi çıkamadıklarını vurgulayan Karasu, “Yetkililerin bu konuya duyarlı olmasını bu tesisle ilgili gerekli işlemleri yapmasını ve bu kül dağlarının bir an önce rehabilite edilmesini talep ediyoruz” dedi.

“BU KÜLÜN KATLİAM OLDUĞUNU GÖRÜYORUZ”

Mağara Köyü Yardımlaşma Derneği Başkanı Mahmut Atmaca da yapı kullanma izni olmayan, ancak ruhsat verilen santrale ÇED raporuna göre 2018 yılına kadar iki adet filtre takılması gerekirken halen takılmadığı anlattı.

Atmaca, “Biz bu külün bir katliam olduğunu, doğamıza, insanlarımıza, hayvanlarımıza zarar verdiğini, katlettiğini ağaçlarımızı yok ettiğini görüyoruz, yaşıyoruz. Köydeki vatandaşlarımız sokağa çıkamıyorlar. Yaşlılarımız köylerine gelip dinlenemiyor, torunlarını getirip burada sevemiyorlar. Başka yerlere gitmek zorunda kalıyoruz. Bir an önce çözüm bulunmasını istiyoruz. Biz bunun mücadelesini vereceğiz” diye konuştu.

Kemerköy Termik Santrali’nin kapatılması için açılan davaya ret

Kaynak: ANKA