İsrail ‘insanlık dışı koşullar’ tespit ettiği Türk şiketinin gemisine el koydu

Yayın tarihi: 30 Temmuz 2024 Salı 7:38 pm - Güncelleme: 30 Temmuz 2024 Salı 7:38 pm

Türk şirketi Dalyan Denizcilik’e ait olan ve Mert Gemicilik tarafından işletilen Palau bayraklı kargo gemisi Serafina’ya, mürettebatı ciddi insanlık dışı koşullarda çalıştırıldığı gerekçesiyle İsrail’de el konuldu.

SÖZCÜde yer alan habere göre; Uluslararası Taşımacılık İşçileri Federasyonu (ITF), birden fazla şikayet edilen Serafina isimli gemiye İsrail’in Hayfa limanına yaklaştığı 22 Temmuz’da baskın yaptı. Gemide, gıda stoğunun bittiği, soğuk hava depolarının çalışmadığı, tuvaletlerin ve yaşam alanlarının pirelendiği tespit edildi. Uygunsuz gıda depolaması ve böcek istilası gibi tespitler yapan ITF Müffettişi Assaf Hadar, dört yıldır denetim yaptığını fakat karşılaştığı durumun en kötüsü olduğunu belirtti.

12 Türk vatandaşı, Mısır ve Azerbaycan’dan beş kişiden oluşan Serafina gemisine yapılan baskının görüntülerine SÖZCÜ ulaştı.
Görüntülerde, depolarda hiçbir gıdanın kalmadığı gözükürken soğuk hava depolarının da çalışmadığı anlaşılıyor.

ÇİN’DEN YOLA ÇIKTI, TÜRK MÜRETTEBAT SRİ LANKA’DA BİNDİ

Dalyan Denizciliğe ait olan ve Mert Marine tarafından işletilmeye başlanılan kuru yük gemisi Serafina, Sri Lanka’da Türk mürettebatı gemiye aldı. Ardından Mısır’a gelindi. SÖZCÜ’ye konuşan gemici Şafak Karabina, geminin bakımsızlık nedeniyle batma tehlikesi geçirdiğini, makine dairesinin sefer sırasında su aldığını anlattı. Denizin ortasında yalnız bırakıldıklarını söyleyen Karabina, İsrail sınırına girdikleri anda yetkililerden yardım istedi.

ŞİRKETİN GEÇMİŞİNDE UYUŞTURUCU OPERASYONU VAR

Serafina’nın sahibi olan Dalyan Denizcilik’in ismi daha önce uluslararası uyuşturucu operasyonunda geçmişti. İtalyan özel harekat polisi, 4 Haziran 2015’te devriye botları ve uçakla Dalyan Denizcilik’e ait Meryem isimli gemiyi takip etti. Yapılan operasyonda o tarihte piyasa değeri 40 milyon Euro olan 12 ton esrar ele geçirildi.

BAŞKA BİR ADLA DEVAM EDİYORLAR

SÖZCÜ’ye konuşan kaynaklar, Dalyan Denizcilik’in Offshore şirketler üzerinden faaliyetlerine devam ettiğini söylerken geminin İsrail’de tamir edilip, Türkiye’den çimento sevkiyatı kullanımında olacağını belirtti.

29 KUSURUN 18’İ EL KONULMA İÇİN YETERLİ SEBEP OLARAK GÖRÜLDÜ

Mürettebatın şikayeti üzerine gemiye baskın yapan ITF’in denetiminde, gemide 0 derecenin üzerinde çalışan gıda depolama dondurucuları, kötü bir koku yayan çürük et gibi tespitler yapılırken Hayfa Liman Devleti Kontrolü (PSC), gemide 29 kusur tespit etti ve bunların 18’i  tek başına gemiye el konulma için yeterli sebeplerdi.

 

İsrail’in baskısıyla Adidas’ın reklamlarından çıkarılan Bella Hadid sessizliğini bozdu

Kaynak: sözcu