İstanbul Tabip Odası’ndan ‘bebek ve çocuklara hacamat’ uyarısı! “Zararlıdır ve istismardır”

Yayın tarihi: 30 Temmuz 2024 Salı 3:53 pm - Güncelleme: 30 Temmuz 2024 Salı 3:53 pm

Haber: TELE1 Haber Merkezi

İstanbul Tabip Odası, sosyal medyada son günlerde hızla yayılan bebek ve çocuklara yönelik hacamat uygulamasıyla ilgili açıklama yaptı. Ebeveynleri uyaran Tabip Odası, söz konusu uygulamanın sağlığa zararlı olduğunu belirtti.

Sağlık Bakanlığı, son günlerde sosyal medyada hızla yayılan bebek ve çocuklara yönelik hacamat furyasına ilişkin soruşturma başlatmıştı. Söz konusu uygulama ile ilgili İstanbul Tabip Odası’ndan açıklama geldi. Bebek ve çocuklara yönelik hacamat uygulamasının sağlığa zararlı olduğu belirtilen açıklamada, “Aynı zamanda bu bir tür çocuk istismarıdır. Çocuklarımızı koruyalım” denildi.

“ÖLÜME VARAN KÖTÜ SONUÇLARI OLACAĞINI BİLİYORUZ”

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Üç gün aç tutulan veya höllük denilen toprak ile kundağa sarılan bir bebeğin bu uygulamalardan fayda görmek bir yana ölüme varan kötü sonuçları olacağını biliyoruz. Ne iyidir ki bu uygulamalar artık büyük ölçüde bırakıldı. Ancak töre, gelenek veya dini inançların istismarı yoluyla hastalıkları tedavi etmek, hastalıklardan korumak, sağlıklı yaşatmak iddiası ile özellikle sosyal medya aracılığı ile her gün karşımıza yeni mesajlar çıkıyor. Son günlerde ise giderek artan sıklıkta bebek ve çocuklarda hacamat uygulaması ile ilgili mesajlar ile karşılaşıyoruz. Bu konu ile ilgili tartışmaların bu mesajları yayan kişiler tarafından ‘reklamın kötüsü olmaz’ düşüncesi ile olumlu karşılanabileceği kaygısı bir tarafa mesleki sorumluluğumuz gereği konu ile ilgili görüşümüzü açıklamak istiyoruz.”

“HACAMAT ÇOCUK İSTİSMARIDIR”

“Hacamat, küçük bir cilt kesiğinden bölgesel emme ile kan alınmasıdır. Uygulaması esas olarak binlerce yıl önce Uzakdoğu’da, daha sonraları Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Latin Amerika’da yapılmıştır. Uygulayıcıların, faydalı olduğunu iddia ettiği sayısız rahatsızlığa rağmen, herhangi bir sağlık yararına sahip olduğuna dair yeterli kanıt yoktur, buna karşılık önemli bazı zarar riskleri vardır. Erişkinlerin bu riskleri göze alarak bu tip tedavilere yönelmeleri, tartışmalı da olsa bu uygulamalardan şifa/fayda beklemeleri kişisel tercih olarak kabul edilebilir. Ancak bebeklerde ve çocuklarda bu uygulamaların bilimsel açıdan kesinlikle yeri bulunmamaktadır. Çocuk hakları bakımından değerlendirildiğinde ise, hem Medeni Kanun’da hem de BM Çocuk Hakları Sözleşmesi’nde yer alan ‘çocuğun üstün yararı’ ilkesi çerçevesinde çocuğa hacamat uygulaması ‘çocuk istismarı’ olarak kabul edilmelidir.

Toplumumuzun büyük çoğunluğunun dini duygularını sömürmek yoluyla maddi çıkar elde etmeyi amaçlayan bu şarlatanlara inanmadığını biliyoruz. Ancak bu konuda tereddüt yaşayan yurttaşlarımızı uyarmak istiyoruz, bebek ve çocuklara hacamat uygulanması sağlığa zararlıdır ve aynı zamanda bir tür çocuk istismarıdır. Çocuklarımızı koruyalım.”

İstanbul Tabip Odası, sosyal medyada son günlerde hızla yayılan bebek ve çocuklara yönelik hacamat uygulamasıyla ilgili açıklama yaptı. Ebeveynleri uyaran Tabip Odası, söz konusu uygulamanın sağlığa zararlı olduğunu belirtti.

Dilipak hacamat yaptırdı

Hacamat yaparken makatına çay bardağı kaçtı

Kaynak: HABER MERKEZİ