CANLI | Katliam yasası Meclis’te! Muhalefetten ‘kanlı eldiven’li protesto

Yayın tarihi: 28 Temmuz 2024 Pazar 3:36 pm - Güncelleme: 28 Temmuz 2024 Pazar 8:37 pm

AKP’nin sokak köpeklerine ‘ötanazi’yi içeren ‘katliam yasası’ TBMM Genel Kurulu’na geldi. Görüşmeler usul tartışmalarının yanı sıra vekillerin ‘kanlı eldiven’ eylemi eşliğinde başladı. CHP ve AKP’nin teklifin bazı maddelerinde değişiklik yapılması için mutabakata vardığı belirtildi.

AKP’nin sokak köpeklerini katletmeyi öngören 17 maddeden oluşan ‘Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ AKP ve MHP iş birliğiyle TBMM Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu’nda kabul edildi. Teklifin görüşüleceği Meclis Genel Kurul oturumu saat 14:00 itibarıyla başladı.

‘AKP İLE CHP ARASINDA ‘ÖLDÜRME ÇIKACAK’ MUTABAKATI’

Sokak köpeklerine ilişkin teklife dair muhalefet ve iktidar arasındaki uzlaşı arayışı devam ediyor. Gazete Duvar’dan Ceren Bayar’ın haberine göre CHP VE AKP yetkililerinin son görüşmesinde teklifin bazı maddelerinde değişiklik yapılması konusunda sözlü mutabakat sağlandı. Haberde iktidar partisinin teklifteki sokak köpeklerinin öldürülmesine yol açacak muğlak, ucu açık ifadelere ilişkin bir düzenleme yapmak konusunda söz verdiği öne sürüldü.

BARINAKLARDAN VAZGEÇİLMEDİ

İki parti arasında köpeklerin kısırlaştırılıp aşılandıktan sonra barınaklar yerine sokaklarda yaşamaya devam etmesi konusunda ise fikir birliğine varılamadığı  ve AKP’nin tüm sokak köpeklerinin barınaklarda yaşaması düzenlemesinden vazgeçmediği belirtildi.

MUHALEFETTEN ‘KIRMIZI BOYALI BEYAZ ELDİVENLİ’ PROTESTO

CHP ve DEM Parti Milletvekilleri, kanun teklifini protesto için Genel Kurul’da kırmızı boyalı beyaz eldivenler taktı.

USÜL TARTIŞMASI

Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik öngören teklife ilişkin usul tartışmalarının yaşandığı Genel Kurul’da ‘Anayasa’ya aykırılık’ itirazlarını dikkate alan Başkanvekili Bekir Bozdağ, milletvekillerinin bu konudaki konuşmalarını dinledikten sonra “Teklifin görüşmelerine başlama yönündeki tutumumda değişiklik bulunmamaktadır” diyerek görüşmeleri başlatmak istedi.

‘MİLLETVEKİLLERİ KONUŞMASIN, HALKIN SESİ BURADA YANKILANMASI DİYE UĞRAŞIYORSUNUZ’

TİP Genel Başkanı Erkan Baş, dünkü oturumda sokak hayvanlarına ilişkin teklifin AK Parti’nin talebiyle ‘temel kanun’ olarak görüşülmesine karar verildiğini ve grubu olmayan siyasi partilerin söz hakkının engellendiğini belirterek yeniden usul tartışması başlattı.

Alelacele bir kanun geldiğini söyleyen Erkan Baş, “Kanunun her aşamasında gözlerden kaçırmaya, arada derede halletmeye çalışıyorsunuz. Bir yıldır hiç normal kanun yapmadınız. Hep temel kanuna çeviriyorsunuz. Normal kanun yapsak her madde üzerine her grup konuşacak” dedi. Temel kanun haline döndüğü andan itibaren 2 önerge ve 2 konuşma hakkı olduğunu belirten Baş, “Burada milletvekilleri konuşmasın diye büyük bir çaba içerisindesiniz. Halkın gerçek sesinin burada yankılanmaması için, ‘hayvan katliamına’ dur’ sözü yüzünüze söylenmesin diye elinizden geleni yapıyorsunuz. Ama bozduğunuz kantar gün gelir sizi de tartar” ifadelerini kullandı.

AKP’Lİ ÖZKAYA: MUHALAFET SADECE KONUŞMA YAPILSIN DİYE ÖNERGE VERİYOR

AKP Milletvekili Ali Özkaya ise “Sadece konuşma yapılsın ama kanuna engel olunsun diye önerge veriliyor. Bize millet bir görev verdi. Bizim görevimiz bu kanunları çıkarmak, iktidar grubunun sorumluluğu kapsamında bu süreci yürütmek” diye konuştu. Özkaya, iç tüzüğe göre sadece grubu olan partilerin önerge verme ve konuşma hakkına sahip olduğunu ifade etti.

Muhalefetten ‘kanlı eldiven’li protesto (Fotoğraf: Duvar)

‘BAŞKAN DA BİLİYOR Kİ TUTUMU DOĞRU DEĞİL’

DEVA Partisi Milletvekili İdris Şahin de parlamentoda 16 aydır normal kanun görüşmediklerini söyledi ve “Sayın Başkan da gayet iyi biliyor ki şu andaki tutumu doğru değil. bu temel yasa olarak görülebilecek bir konu değil. Bu yasayı normal yasa olarak konuşalım. Grubu bulunmayan siyasi partilerin de görüşlerine itibar edin. Sizi yanlış yola sevk etmeyiz” diye konuştu.

BOZDAĞ MUHALEFETİN TALEBİNİ KABUL ETMEDİ, GÖRÜŞMELERİ BAŞLATTI

Konuşmalar üzerine Bozdağ, grubu olmayan muhalefet partilerinin itirazlarını haksız bulduğunu ve tutumunun iç tüzüğe uygun olduğunu ifade etti. Teklifin temel kanun olarak görüşülmesine dair tutumunu değiştirmedi.

SAADET’TEN ‘KÖPEKLER İÇİN YAŞAM ALANLARI KURULSUN’ TEKLİFİ

Teklifin tümü üzerine konuşan SAADET Milletvekili Şerafettin Kılıç, 22 yıllık AK Parti iktidarı boyunca soruna kalıcı ve etkili çözümler üretilmediğini ifade ederek sokak köpeklerinin insanlarla aynı ortamlarda yaşamasını doğru bulmadıklarını; köpekler için sağlıklı, denetlenebilir yaşam alanları oluşturulması gerektiğini söyledi. Kılıç ayrıca hayvan satışı ve üretiminin de yasaklanması gerektiğini söyledi.

ÖZLALE’DEN YENİŞEHİRLİOĞLU’NA: SİZE ACIYORUM, BELLİ Kİ BİR SOKAK KÖPEĞİNİN BAŞINI HİÇ OKŞAMAMIŞSINIZ

İYİ Parti Milletvekili Ümit Özlale ise şunları söyledi: “Sizler utanmadan sıkılmadan bu kanun teklifinin adına ‘Hayvanları Koruma Yasası’ diyorsunuz. Bunun hangi maddesinde hayvanları korumayı hedefliyorsunuz. Daha ilk cümleden sıkıntı var. Bu teklif üzerine çalışma yapan Sayın Yenişehirlioğlu adına üzüldüm. Belli ki bir sokak hayvanının başını hiç okşamamışsınız belli ki. Sizin için üzülüyorum ve size acıyorum. Tatmadığınız bir duyguyu öldürecek olduğunuz için üzülüyorum.”

‘TEKLİFİN ALTINDA 71 İMZA VAR, BURADA 10 MİLLETVEKİLİ VAR’

ktidarın çocuklar ve köpekler arasında tercihte bulunmaya zorladığını belirten Özlale, AK Parti milletvekillerinin sataşmaları üzerine “Burada 10 kişisiniz. Kanun teklifinin altında 71 milletvekilinin imzası var. Burada 10 kişisiniz. Kanun teklifiyle bu kadar ilgilisiniz” dedi.

‘ONLARCA ÇOCUK TECAVÜZE UĞRARKEN VİCDANINIZ NEREDEYDİ?’

AKP’li milletvekillerinin bu teklifi savunurken çocukların güvenliğini gerekçe gösterdiğini ve vicdanlara sığındığını söyleyen Özlale, AK Partili milletvekillerine şu soruları yöneltti: “Ne idüğü belirsiz vakıflarda onlarca çocuk tecavüze uğradığında vicdanınız neredeydi?” diye sordu.

‘KÖPEĞİN BİLE FAKİRİNE TAHAMMÜLÜNÜZ YOK’

Cins köpek satışının engellenmesi gerektiğine dikkat çeken Özlale, “Bu ülkede insanın değil köpeğin bile fakirine tahammülünüz yok” dedi.

Oturuma daha sonra 45 dakika ara verildi.

Meclis’in Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik öngören teklifi yasalaştırdıktan sonra Salı günü kapanması bekleniyor.

HAYVANSEVERLER NÖBETTE

Genel Kurulda kanun teklifi görüşülürken, dışarda da yaşam hakkı savunucuları Anıtpark’ta eylem yapıyor. İstanbul Kadıköy’de dün binlerce kişinin katılımıyla gerçekleştirilen protesto bugün Ankara’da devam edecek. Farklı illerden gelen çok sayıda hayvanseverler, görüşmelerin başlayacağı saatte Anıtpark’ta basın açıklaması yapacak ve oturma eylemi başlatıyor. Hayvanseverlerin eyleminin kanun teklifi görüşmeleri tamamlanıncaya kadar sürmesi bekleniyor.

CHP’den ‘katliam yasası’ teklifine muhalefet şehri

Kaynak: TELE1