Erdoğan CHP’li belediyeleri hedef almıştı! AKP Sayıştay’ın SGK uyarılarına böyle kulak tıkamış…

Yayın tarihi: 28 Temmuz 2024 Pazar 8:27 am - Güncelleme: 28 Temmuz 2024 Pazar 8:28 am

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın CHP’li belediyeleri ‘SGK borçları’ üzerinden hedef almasına ilişkin tartışmalar sürerken gazeteci Saygı Öztürk, belediyelerin çoğunluğunun AKP’de olduğu dönemlerde borçların nasıl görmezden gelindiğini hatırlattı.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CHP’li belediyeleri, “SGK’ye olan borçları ödesinler” diyerek hedef almış, CHP lideri Özgür Özel’e “Gücünüz yetiyorsa belediye başkanlarınıza söyleyin; bedavaya verecekleri hizmetlere yaptıkları zamları düşürsünler. Emeklilere faydanız dokunsun istiyorsanız talimat verin, belediyeleriniz Sosyal Güvenlik Kurumuna olan birikmiş borçlarını ödesin. Öyle 25 kuruşa simit yok” ifadelerini kullandı” diyerek seslenmişti.

‘MEVZUAT ENGELİ VAR’

Sözcü yazarı Saygı Öztürk, bugünkü yazısında Sayıştay’ın 2017 yılında SGK ödemelerine ilişkin raporuna AKP’nin “Mevzuat engeli var” cevabını verdiğini gündeme getirdi. Öztürk, Sayıştay’ın 2020, 2021 ve 2022 yıllarında da konuyu işleyip uyarılarda bulunduğunu ve bu uyarıların dikkate alınmadığını yazdı.

“Ne zaman belediyeler CHP’nin eline geçti, Sayıştay’ın uyarılarına yıllarca kulak tıkayan iktidar, SGK’nin belediyelerden alacaklarını hatırladı” diyen Öztürk’ün yazısından Sayıştay raporlarından SGK’nin borçlarını tahsil edememesiyle ilgili bölümler şöyle:

SAYIŞTAY RAPORLARI

“2017 Yılı Sosyal Güvenlik Kurumu Raporu Bulgu 28: 30 Büyükşehir belediyesi, 519 büyükşehir ilçe belediyesi, 51 il belediyesi, 400 ilçe belediyesi ve 397 belde belediyesinden oluşan toplam 1.397 belediyeden 1.084’ünün Sosyal Güvenlik Kurumuna olan toplam 8.784.476.879,43 TL prim borcunun tahsil edilemediği görülmüştür.

-Kurum (SGK) borçlu belediyelerin üst düzey yöneticileri hakkında herhangi bir işlem tesis ettirmemiştir.
-Borç ödemesinde bulunmayan belediyeler yönünden cebri takip işlemlerinin etkinliğinin artırılarak bu belediyeleri de ödemeye zorlayıcı hükümler içeren bir kanuni düzenleme yapılmasına ihtiyaç olduğu değerlendirilmektedir.”

– 2020 Yılı Sosyal Güvenlik Kurumu Raporu Bulgu 10: Belediyelerden olan alacakların takip edilmediği ve haklı bir neden olmaksızın süresinde ödenmeyen prim alacaklarına ilişkin müştereken ve müteselsilen sorumlu olan ilgili görevli ve yetkililer hakkında takip yapılmadığı tespit edilmiştir.

-Tahsil edilemeyen alacak miktarının genel olarak artan bir seyir izlediği görülmektedir. Özellikle 2018, 2019 ve 2020 yıllarında tahsil edilemeyen alacak miktarında ciddi artışlar dikkat çekmekte olup; 2020 yılında 5.962.888.297,62 TL tutarında prim alacağı tahsil edilememiştir.

-2009 yılında yüzde 85 olarak gerçekleşen tahsilat / tahakkuk oranı 2020 yılına gelindiğinde yüzde 48’e kadar gerilediği görülmektedir. Belediyelerden olan prim ve prime bağlı alacakları, 23.664.776.674,72 TL tutarına ulaşmış olması ve söz konusu tutarın giderek artıyor olması nedeni ile SGK’nın mali açıdan sürdürülebilir bir sosyal güvenlik sistemi tesis etmeye yönelik temel amacını sekteye uğratacak boyutlara gelmiştir.

-Kurumdan alınan veriler incelendiğinde bazı belediyelerin prim ödememe hususunu alışkanlık haline getirdiğini ve Kurumca alacakların tahsil ve takip yöntemlerinin etkin bir şekilde işletilmediğini göstermektedir. Nitekim bir süre sonra alacakların bütçe imkanlarıyla tahsil imkanının ortadan kalkacağı değerlendirilmektedir.

-2020 yılında yaklaşık 6 milyar TL prim alacağının tahsil edilemediği hususu da dikkate alındığında alacak stokunun giderek artacağı bu nedenle takip işlemlerinin yapılması gerektiği değerlendirilmektedir.

-2022 Yılı Sosyal Güvenlik Kurumu Raporu: Bulgu 8: Kurumun Belediyeler ve Bunların Bağlı Kuruluşları ile Şirketlerinden olan prim alacaklarını tahsil edememesi.
-SGK’nın bazı belediyelerden, belediyelere bağlı kuruluşlardan ve belediye şirketlerinden süresi içinde tahsil edilemeyen prim alacaklarının her yıl artmakta olduğu ve bu kuruluşların prim borçları, idari para cezaları ve bu alacakların gecikme zamları birlikte değerlendirildiğinde Kurum gelirlerinde önemli bir aşınma meydana geldiği görülmüştür.
-Genel bütçe vergi gelirlerinden ayrılan paylardan kaynağında kesilerek gönderilen limitin düşürülmesi veya tamamen sıfırlanması halleri de Kurumun belediyelerden olan alacaklarının artmasına sebep olmaktadır.

-Sonuç olarak, belediye, bağlı kuruluş ve belediye şirketlerinin Kuruma olan prim ve prime bağlı borçlarının oransal olarak artış hızının yavaşlamasına rağmen tutar olarak artış göstermeye devam etmektedir. Belediye şirketlerinin borçları ise yıllar yılı itibarıyla artmakta ve şirketler tarafından hem yapılandırmalara başvurulmaması hem de borçlarını ödememe alışkanlıkları oluşması nedeniyle tahsil edilemeyen Kurum alacaklarının daha da artacağı değerlendirilmektedir.”

YAZININ TAMAMI

Erdoğan AKP’nin borcunu da CHP’den tahsil edecek! Bursa’da geçmiş dönemin SGK borcu 5 milyar…

Kaynak: TELE1