İstanbul’da simite gayri resmi zam!

Yayın tarihi: 27 Temmuz 2024 Cumartesi 8:38 am - Güncelleme: 27 Temmuz 2024 Cumartesi 8:38 am

Türkiye’de artan enflasyon nedeniyle simit bile artık lüks oldu. 10 liradan satılan simite bazı fırıncılar gayri resmi zam uygulayarak 15 liradan satışa sundu.

Enflasyon canavarının hızla büyüdüğü Türkiye’de iğneden ipliğe her ürüne zam yağmaya devam ediyor. Artan maliyetler nedeniyle pek çok esnaf gayri resmi zamlar da uygulayabiliyor. Bu ürünlerden biri de simit. İstanbul’da, resmi olarak en son Ağustos 2023’te yüzde 33 zamlanarak 7 buçuk liradan 10 liraya çıkan simit fiyatları, o tarihten bu yana gayri resmi olarak artmaya devam ediyor. Birçok fırın geçen kasımdan bu yana simidi 12. buçuk liradan satarken son günlerde yine gayri resmi yapılan zamla 15 liradan satılmaya başlandı.

Yapılan gayri resmi zammı savunan bir esnaf, “Elektriğe yüzde 35 zam geldi. Fırın elektrikle çalışıyor. Kiralar desen aldı başını gidiyor. Herkes yapıyor biz de yaptık” dedi.

Edirne’de simide dev zam

“ESNAFIN BİR DAYANMA GÜCÜ VAR”

İstanbul Un-İş Esnaf Odası Başkanı Şaban Özdemir de resmi zam için çalışmaların yapıldığını fakat ilgili esnaf komisyonunun hala toplanmadığını belirterek şunları söyledi:

“Esnafın da bir dayanma gücü var. Un, yağ, pekmez, kira fiyatları artıyor. Yılbaşından bu yana uğraşıyorum fakat komisyon toplanmadı. Esnaf için kimse adım atmıyor.” Ekmekte ise konuştuğumuz fırıncılar yakın zamanda zam beklerken Ekmek Sanayi İşverenler Sendikası Başkanı Çetin Keçeli, “Kalitesine göre çuvalı 650-700 TL olan una aybaşı itibarıyla yüzde 5-7 zam gelecek. Bununla birlikte eylül ayında ekmeğe de zam bekliyoruz” dedi.

 

Kaynak: TELE1