Tuğrul Türkeş’ten Osman Kavala tepkisi! Adalet Bakanı’nı yerden yere vurdu

Yayın tarihi: 26 Temmuz 2024 Cuma 5:06 pm - Güncelleme: 26 Temmuz 2024 Cuma 5:56 pm

Aralarında Osman Kavala’nın da olduğu dört Gezi tutuklusunu ziyaret talebine yanıt verilmeyen AKP Milletvekili Tuğrul Türkeş, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a yönelik sert ifadeler kullandı.

Gezi Davası’nda tutuklu bulunan Osman Kavala’yı ziyaret edeceğini duyuran AKP Ankara Milletvekili Tuğrul Türkeş sürpriz bir adım atmış, cezaevinde tutuklu bulunan Kavala dahil Tayfun Kahraman, Can Atalay ve Çiğdem Mater’le görüşmek için başvuruda bulunmuştu.

Türkeş’in başvurusuna yedi gün geçmesine rağmen henüz Adalet Bakanlığı’ndan bir yanıt gelmedi ancak Adalet Bakanı Yılmaz Tunç bir  açıklama yapmıştı. Tunç açıklamasında “Osman Kavala ile görüşmek istediğini belirtti. Meclis Başkanlığı’na bir başvuru yapmış. Meclis Başkanlığı’ndan da bize bir dilekçe geldi. Onu değerlendiriyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

Türkeş bugün konuyla ilgili X hesabından yeni bir açıklama yaptı ve “Her gün onlarca tutuklunun ziyaret edilmesi hususunda Bakanlığa müracaatlar yapılıp bunlar gün içerisinde sonuçlandırılır iken, yukarıda bahse konu talebimiz karşılığında Sayın Adalet Bakanımızın davanın içeriği ile alakalı açıklamaları şık ve yerinde olmamıştır. Adalet Bakanı hak arayışlarına engel olmamalıdır” dedi.

Kavala’nın yeniden yargılama dilekçesini de okuduğunu belirten Türkeş dilekçede “Adalet Bakanımızın ifade ettiği gibi ‘suçun mağduru değişmiştir gibi bir gerekçe’ değil tam tersine ‘suçun mağduru anayasal reform ile lağv edilmiş, ilga edilmiş ve ortadan kaldırılmıştır’ açıklaması mevcuttur. Dolayısıyla ‘mağdur değişmemiştir’; ‘mağdur ortadan kalkmıştır’. İkisi farklı kavramlardır” ifadelerini kullandı.

Adalet Bakanı’nın Kavala’nın başvurusunu tarafsız bir şekilde yönetmek yerine dosyayı sümen altı etmeye çalıştığını belirten Türkeş’in açıklaması şöyle:

‘GÖRÜŞME ISRARIM YOK, OLAMAZ’

“Türkiye genelinde oluşan gündemin yanı sıra, yurtdışında da geniş yankı bulan ve kamuoyunda “ Gezi Parkı Davası ” olarak bilinen derdest davanın yargılanan tutuklu sanıklarından;

-Osman Kavala, Mine Özerden, Çiğdem Mater, Can Atalay ve Tayfun Kahraman’ı,

AKPM Türk Delegasyonu Başkanı sıfatı ile ziyaret zarurete hasıl olmuştur. Bu zaruret ortaya çıkınca, vaki talebimiz usulüne uygun olarak Adalet Bakanlığı’ na 19.07.2024 tarihinde iletilmiştir. Aradan 7 gün (1 hafta) geçmesine rağmen Bakanlığın bu konu hakkında müspet veya menfi herhangi bir kanaat bildirmemesi nedeniyle konu, kamuoyunun ve medyanın beklentisi ve takibinde kalmıştır.

Görüşme talebim ile ilgili nihai karar mercii ve takdir yetkisi Adalet Bakanımızdadır. Bu konuda herhangi bir ısrarım söz konu olmamıştır ve olamaz.

Adalet Bakanı Tunç: Tuğrul Türkeş’in başvurusunu değerlendiriyoruz

‘ADALET BAKANI’NIN AÇIKLAMALARI ŞIK VE YERİNDE DEĞİL’

Ancak geçen bu süre içerisinde medya tarafından konu ile ilgili yöneltilen ziyaret izni sorularına cevaben Adalet Bakanımız Yılmaz Tunç’un basında yer alan ifadeleri aşağıdaki gibidir;

Bakan ;

“ Yeniden yargılanma talebinde, “Hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçunun parlamenter sistem döneminde olduğu, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçildiği için suçun mağdurunun değiştiğine ilişkin gerekçe sunulduğunu anlatan Tunç, bu gerekçeyi uygun görmediklerini söyledi.

Yılmaz Tunç, “Gezi davasıyla ilgili istinaf ve Yargıtay incelemesinden geçerek kesinleşen durum söz konusu. Temyiz incelemesinden geçen kararlarla ilgili kanun yararına bozmaya gidilemiyor. Hem usul, hem esas bakımından uygun olmayan başvuru olarak değerlendirildi.” diye konuşmuştur.

Her gün onlarca tutuklunun ziyaret edilmesi hususunda Bakanlığa müracaatlar yapılıp bunlar gün içerisinde sonuçlandırılır iken, yukarıda bahse konu talebimiz karşılığında Sayın Adalet Bakanımızın davanın içeriği ile alakalı açıklamaları şık ve yerinde olmamıştır. Adalet Bakanı hak arayışlarına engel olmamalıdır.

Zaten ben, bu tutuklu sanıkları “Ziyaret edeyim, gitmişken de ellerinden tutup alıp getireyim” demedim. Keza yargılanma usul ve esasları ve/veya yargı süreci ve/veya tutuksuz yargılama imkanlarının olup olmadığını da sormuş değiliz. Talebimiz Gezi Parkı davası kapsamındaki yargılamaları süren tutuklu sanıklardan 5 kişiyi Bakanlık takdirinde ve yasal sınırlar içinde ziyaret etmekten ibarettir.

‘MAĞDUR DEĞİŞMEDİ ORTADAN KALKTI’

Ama madem konu bir ziyaret izninin ötesinde muhtevası ile de tartışılıyor, bu konuda ben de birkaç katkı sunmak istiyorum. Daha önce de ifade ettiğim gibi ben de verilen yargılamanın yenilenmesi dilekçesini okudum. Dilekçede Adalet Bakanımızın ifade ettiği gibi “suçun mağduru değişmiştir gibi bir gerekçe” değil tam tersine “suçun mağduru anayasal reform ile lağv edilmiş, ilga edilmiş ve ortadan kaldırılmıştır” açıklaması mevcuttur. Dolayısıyla “mağdur değişmemiştir”; “mağdur ortadan kalkmıştır”. İkisi farklı kavramlardır. Takdir buyurulur ki; Hukuk kavramlar üzerinde yürür.

‘DOSYAYI SÜMEN ALTI ETMEYE YÖNELİK AÇIKLAMA’

Devam eden bir hukuki ihtilaf vardır. Yargılanmanın yenilenmesi eski davanın devamıdır. Kesinleşmiş bir durum söz konusu değildir. Kaldı ki eski kanun geçerli olup, “idam” cezası kaldırılmasa idi, insanların hayatı söz konusu idi. Keza bugün de, onun yerine verilmiş bir “ağırlaştırılmış müebbet hapis” söz konusudur. Yani bir sanığın suçlu bulunması ile suçsuzluğu arasında verilecek kararda risk büyüktür. Ceza hukuku bütün evrensel ülkelerde gerçeğin ortaya çıkarılması için çalışır.

Halbuki Adalet Bakanımız kamuoyunda makes bulmuş bu gelişmeyi, başvuruyu tarafsız bir şekilde yönetmesi gerekirken tam tersine dosyayı sümen altı etmeye yönelik açıklama, değerlendirme yapma cihetine gitmiştir. Kanaatimce bu, doğru bir yaklaşım değildir.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.”

Adalet Bakanı Tunç: Tuğrul Türkeş’in başvurusunu değerlendiriyoruz

Kaynak: HABER MERKEZİ